Factori de decizie ai Poliției de Frontieră – la raport

Factori de decizie ai Poliției de Frontieră – la raport

Factori de decizie din cadrul subdiviziunilor regionale și cele structurale ale Poliției de Frontieră au fost convocați în ședința trimestrială. Totodată, evenimentul a fost urmat de transmiterea în teritoriu a 12 automobile noi.

Agenda ședinței a cuprins prezentarea notelor de raport, discuții pe marginea rezultatelor de activitate din primele trei luni ale anului 2023, problematica și neajunsurile, precum și prioritățile pentru următoarea perioadă.

În expuneri, șefii de direcții regionale au precizat că rezultatele activității au fost în mare măsură influențate de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei, care a generat noi riscuri de securitate la frontiera de stat, inclusiv cele aferente: migrația ilegală, traficul de arme, de muniții și de droguri. În acest sens, a fost menționat despre creşterea fenomenului migraţiei ilegale din partea bărbaților ucraineni, care fug de mobilizare și folosesc Republica Moldova ca ţară de tranzit spre UE, precum și un număr majorat al fraudei documentare.

În alocuțiunea sa, șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a îndemnat echipa managerială să acorde o importanță majoră activității operaționale, punctat pe identificarea tuturor riscurilor interne și externe, inclusiv pe necesitatea  consolidării eforturilor interinstituționale pentru a preveni orice pericol asupra securității frontierei de stat.

La fel, Rosian Vasiloi a vorbit despre prioritățile principale ale instituției de a dezvolta în continuare diferite domenii de activitate, cu referință la fortificarea managementului resursei umane, îmbunătățirea logisticii și infrastructurii, interoperabilitate inter-arme MAI, ajustarea mecanismelor de lucru conform recomandărilor prezentate în raportul de sprijin pentru Poliția de Frontieră în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Ședința de totalizare a fost încheiată de către secretarul de stat al MAI Andrei Cecoltan care a subliniat importanța conlucrării cu FRONTEX: „Voi sunteți primii angajați care lucrați cot la cot cu reprezentanții unei Agenții Europene, fapt ce vă responsabilizează pe mai departe ca să transmiteți colegilor de arme bunele practici ale acestui parteneriat.”

Ulterior, echipa managerială a participat la transmiterea în teritoriu a 12 autoturisme de serviciu, achiziționate în cadrul proiectului finanțat de DG NEAR „Sprijinirea protecției, tranzitului, întoarcerii voluntare și informate a cetățenilor din țările parteneriatelor de Est afectați și a resortaților țărilor terțe în regiunea vecinătății de Est afectată de conflictul din Ucraina”. Este un proiect implementat de către Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).

Share