Principalele propuneri analizate în cadrul Consiliului Consultativ cu privire la situația pe sectorul justiției

Principalele propuneri analizate în cadrul Consiliului Consultativ cu privire la situația pe sectorul justiției

Urmare a evenimentului din 04.04.23, privind lansarea de către Ministerul Justiției a platformei de dialog între actorii din justiție pe prioritățile de activitate pe sectorul justiției, inclusiv pe domeniul reformei în justiție și combaterea corupției, precum și pentru discutarea problemelor stringente din sectorul justiției cu identificarea soluțiilor optime, au fost sintetizate primele propuneri ce urmează a fi examinate de părțile vizate.

I. Referitor la organizarea și funcționarea Consiliului consultativ:

• Completarea membrilor Consiliului consultativ cu reprezentanți ai mediului academic din țară.
• Întrunirea Consiliului consultativ în mod lunar, cu stabilirea prealabilă a subiectelor de discuții.
• Oferirea posibilității de a participa la lucrările Consiliului, în caz de necesitate și a altor persoane interesate de domeniul justiției.
• Elaborarea și aprobarea unui Regulament – cadru al Consiliului Consultativ al MJ al RM .

II. Cu referire la deblocarea situației actuale din sectorul justiției:

• Identificarea opțiunilor de inițiere cât mai rapidă de către CSM a modalităților de transfer temporar a judecătorilor care întrunesc criteriile de eligibilitate, pentru a completa locurile vacante la Curtea Supremă de Justiție.
• Reluarea până la 28.04.2023 a lucrărilor Adunării Generale a Judecătorilor din 17.03.2023 pentru examinarea subiectului legat de necesitatea, respectiv a ajustării proiectului Regulamentului Adunării Generale a Judecătorilor cu desfășurarea în data de 28.04.2023 a scrutinului pentru alegerea membrilor CSM, sau convocarea unei Adunări extraordinare, astfel încât să se evite eventualele amânări.
• Lansarea proximă a concursurilor pentru selectarea candidaților la funcția de membru în CSM pentru suplinirea funcțiilor vacante la moment (din partea CA, CSJ).
• Organizarea unei ședințe de lucru comune de către Ministerul Justiției, CSM și INJ în contextul identificării soluțiilor de accelerare a procesului de recrutare a cadrelor noi din sistemul judecătoresc.
• Evaluarea cadrului normativ privind sistemul unitar de salarizare și analiza salariilor raportat la volumul de muncă față de angajații instanțelor de judecată (grefieri, asistenți, arhivari, cancelarie).

Ministerul Justiției reiterează oportunitatea de a valorifica această platformă de comunicare pentru menținerea unui dialog continuu, care va facilita comunicarea interinstituțională, precum și cea cu instituțiile reprezentative din domeniul justiției.

Share