Numărul operațiilor de protezare a genunchiului și șoldului – în creștere. CNAM a alocat 224 mln. lei în 2022
Aproape 3 770 de operaţii de protezare a genunchiului și şoldului au fost efectuate, în anul 2022, în cadrul programului de protezare a aparatului locomotor, în creștere cu circa 300 față de 2021. Intervențiile respective sunt finanțate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.
Cele mai multe operaţii de protezare au fost efectuate la genunchi – peste 2000.
Pentru cazurile tratate în cadrul programului sus-menționat, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat peste 224 de milioane de lei, cu circa 77 de milioane mai mult față de anul precedent. Suplimentar plăţii per caz tratat în cadrul sistemului DRG (sistem de clasificare în grupe de diagnostice), au fost alocate peste șapte milioane de lei pentru consumabilele costisitoare pentru intervenții de revizie la șold și genunchi.
Operaţiile de protezare a articulaţiilor mari au fost realizate în 19 instituţii medicale contractate de CNAM, şi anume 13 publice (Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie, Institutul Oncologic, Spitalul Clinic Bălți, SR Edineţ, SR Soroca, SR Floreşti, SR Orhei, SR Ungheni, SR Hânceşti, SR Căușeni, SR Cahul, SR Comrat), cinci private (SC „Balcombe” SRL, SRL „Medpharmconsult”, Spitalul Internațional „MEDPARK”, CMI „Cardiomed” SRL, SC „Repromed” SRL) și unul departamental – Spitalul Clinic Militar Central Costul mediu al unui caz tratat, acoperit de asigurarea medicală obligatorie, a constituit peste 60 de mii de lei. Această sumă include şi consumabilele costisitoare.
De aceste intervenții beneficiază în mod gratuit toate persoanele asigurate care au indicaţii medicale pentru o astfel de operație şi se află pe listele de aşteptare.
Pe parcursul anului 2022, CNAM a întreprins un șir de măsuri pentru a îmbunătăți modul de gestionare a acestor liste. Reprezentanții companiei verifică statutul fiecărei persoane incluse în liste, iar persoanele respective sunt informate la telefon, precum și în scris despre faptul la care instituție urmează a fi efectuată intervenția. Pentru a exclude fenomenul plăților neformale și eventuale incertitudini, pacienților li se aduce la cunoștință că operația este gratuită, fiind achitată integral din fondurile de asigurare medicală obligatorie.
Menţionăm că volumul de mijloace financiare planificate în anul 2023 pentru intervenţiile de protezare a aparatului locomotor, inclusiv consumabile costisistoare, este de peste 314 de milioane de lei.