Sistemul de asistență socială va fi reformat

Sistemul de asistență socială va fi reformat

Acest guvern, cât și acest minister, și-a asumat un angajament ferm pentru o Moldovă incluzivă, echitabilă și solidară. Reforma sistemului de asistență socială „RESTART” reprezintă un pas decisiv în implementarea acestui angajament. Sistemul de asistență socială a trecut prin trei crize semnificative. Este vorba de criza provocată de COVID-19, criza refugiaților și criza sistemului energetic. Sistemul de asistență socială a trebuit să ofere suport într-un context complicat. Sistemul de asistență socială este la limită, are nevoie de un restart adevărat. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Potrivit ministrului, sistemul de asistență socială nu este destul de eficient în lupta cu sărăcia.

„Fiecare al patrulea copil din Republica Moldova se află în sărăcie. Intervențiile sistemului reduc sărăcia copilului cu doar 5%. Acest lucru înseamnă că eficiența noastră nu este la fel de bună și, cu siguranță, trebuie să mărim impactul măsurilor de asistență socială.

Trebuie să pregătim sistemul pentru procesul de integrarea europeană. Moldova va fi beneficiară a fondurilor de preaderare. Experiența altor țări arăt că dacă sistemul nu este pregătit, atunci aceste oportunități de finanțare nu sunt valorificare pe deplin”, spune ministrul.

Buzu punctează că reforma sistemului de asistență socială vor fi soluționate câteva probleme:

„În primul rând vorbim despre management, în special, atunci când vorbim despre serviciile sociale. La nivel local, la nivel raional și la nivel central, nu există o viziune clar cum urmează să creăm servicii, care servicii sunt necesare în diferite zone ale Republicii Moldova și cum urmează să fie dezvoltate. Acest lucru creează a doua problemă: inegalitatea teritorială de acces la servicii și prestații sociale. În Republica Moldova avem 15 raioane. În unele dintre acestea, ponderea populației, care beneficiază de ajutor social sau de ajutor în perioada rece a anului, este de peste 20%. Însă, avem raioane în care ponderea populației, care beneficiază de ajutor, este de 5%. Această inegalitate teritorială nu are o logică, nu este corelată cu situația din teren. Avem raioane care sunt mai dezvoltate, acolo există mai multe prestații și mai multe servicii socială. Însă, avem raioane unde există mai multe familii sărace, persoane aflate în situații dificile, dar acolo nu există practic servicii sociale.

A treia problemă pe care ministerul își propune să o soluționeze prin intermediul acestei reforme se referă la legătura dintre costul serviciilor și calitatea acestora. Am analizat costul pentru servicii în diferite raioane și acesta variază semnificativ, uneori de câteva ori. În sistem există multă ineficiență, chiar rea voință și lipsă de integritate.

O ultimă problemă și cea mai importantă pe care această reformă dorește să o soluționeze este dezvoltarea resurselor umane din sistemul de asistență socială. În primul rând ne referim la plata foarte mică a colegilor mei din prima linie”, mai spune Buzu.

Reforma va permite și o mai bună finanțare a serviciilor sociale.

„Datele pentru 2022 arată un asistent social este remunerat cu 16% mai mult decât cei care prestează muncă necalificată. Pentru angajați/angajate care trebuie să dețină competențe dezvoltate în managementul de caz, să înțeleagă particularitățile fiecăruia beneficiar, să aibă competențe digitale, să interacționeze cu sistemul de justiție și public, iar noi remunerăm această muncă sofisticată cu 16% mai mult decât cei care prestează muncă necalificată. Sunt raioane în care peste 30% dintre angajați aleg să plece din sistem. Nu există motivație temeinică de a rămâne în sistem.

O dată cu implementarea reformei, întreg pachetul minim a serviciilor sociale urmează să fie finanțat din bugetul de stat, în așa fel încât să nu fie aceste oscilații. În al doilea rând, urmează să extindem pachetul minim a serviciilor sociale, în special ceea ce ține de persoanele în etate și copiii. Vrem să creștem numărul de beneficiari”.

De asemenea, vor fi create 9 agenții teritoriale de asistență socială, subordonate ministerului Muncii, care să implementeze unitar politicile de asistență socială ale statului în teritoriu.

„Vrem să modificăm mecanismul de finanțare pentru a asigura implementarea eficientă a planurilor de investiții în serviciile sociale și bugetare bazată pe performanță”, a mai spus ministrul.

Share