Numărul mașinilor electrice este în creștere în Republica Moldova

Numărul mașinilor electrice este în creștere în Republica Moldova

Ponderea transportului energetic eficient în Republica Moldova înregistrează un trend de creștere, în ultimii 5 ani.

Conform datelor procesate de către Agenția pentru Eficiență Energetică în baza informațiilor oferite de către Agenția Servicii Publice, în perioada anilor 2018 – 2022 în Republica Moldova au fost înregistrate peste 27 mii de autoturisme electrice și de tip hibrid.

Deși ponderea vehiculelor electrice și de tip hibrid din numărul total de autoturisme înregistrate în Republica Moldova este destul de mică, aproximativ 3 %, există un trend pozitiv de percepere la nivel național privind importanța reducerii consumului de energie în transport, fapt demonstrat prin înregistrarea unui număr tot mai mare de mijloace de transport electric și de tip hibrid atât de către persoanele fizice, cât și de persoanele juridice, cu excepția transportului electric public.

După tipul de tehnologie utilizată, 1 998 de automobile înmatriculate în ultimii 5 ani sunt electrice și 25 541 sunt de tip hibrid. Din totalul de 1 998 de automobile electrice, 1 489 de automobile electrice sunt deținute de persoane fizice, iar 509 de către persoane juridice, numărul fiind de 3 ori mai mare în cazul persoanelor fizice. Ce ține de automobile de tip hibrid, 22 993 de automobile de tip hibrid sunt deținute de persoane fizice, iar 2548 de către persoane juridice, de circa 10 ori mai multe în cazul persoanelor fizice, tehnologia hibrid fiind tot mai populară.

Unul dintre obiectivele AEE este încurajarea participanților la trafic să opteze pentru mijloace de transport „verde”, care au o emisie scăzută de CO2, cum sunt mijloacele de transport electric sau cele de tip hibrid, și sunt eficiente energetic, având un consum de combustibil redus.

Evoluția transportului electric și cel hibrid în Republica Moldova poate fi consultată în cadrul seriei de infografice, elaborate de către Agenția pentru Eficiență Energetică în cadrul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Moldova”, finanțat de UE și implementat de PNUD Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene sau a PNUD.

Share