Deputat: Transmiterea clădirii Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei este un gest de bunăvoință

Deputat: Transmiterea clădirii Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei este un gest de bunăvoință

Deputatul PAS, Virgil Pâslariuc, a venit cu unele comentarii privind informațiile în spațiul public prin care clădirea Bibliotecii Naționale va fi transmisă Mitropoliei Basarabiei, informează OFICIAL.

Deputatul spune că acest lucru nu este o retrocedare, dar un gest de bunăvoinţă faţă de Biserica Ortodoxă Română şi Mitropolia Basarabiei din partea statutului Republica Moldova.

„Pentru a putea activa în condiţii demne, Mitropolia Basarabiei avea nevoie de un spaţiu, iar fosta clădire a Seminarului teologic, parte a complexului vechi mitropolitan, prezenta o soluţie bună în această privinţă. Disponibilitatea Mitropoliei şi a statului român de a investi în protecţia şi îngrijirea unui monument istoric de însemnătate naţională a constituit una din raţiunile acestei alegeri. Nu se pun în discuţie şi alte clădiri”, spune deputatul.

De asemenea, el spune că problema păstrării fondului de carte rară este una de bază.

„Chiar dacă la moment s-au găsit soluţii temporare de păstrare a fondului, ele nu pot constitui soluţii de durată, din cauza degradării monumentlului, inclusiv în urma unor construcţii neautorizate din preajmă. La nivel guvernamental, există soluţii pentru a mobiliza fonduri, inclusiv cu sprijin românesc, pentru a finaliza construcţia unei biblioteci moderne, care ar avea condiţii adecvate pentru păstrarea fondului de carte rară şi a altor unităţi bibliofrafice şi aceasta va fi una din priorităţile imediate”, spune deputatul.

Virgil Pâslariuc spune că guvernarea are asigurări că statul român va investi în păstrarea monumentului istoric, care nu va putea fi înstrăinat, cu obligaţia de a păstra intact aspectul său iniţial.

„În ultimii ani, statul român a investit în mai multe obiecte culturale cum ar fi Sala cu Orgă, Muzeul de Arte, zeci de școli și grădinițe. Conform legii protejării patrimoniului, orice modificare adusă unui monument trebuie să fie făcut cu acordul Ministerului Culturii. De altfel, orice proiect de lege are nişte etape de avizare şi validare, care vor fi respectate, iar ele prevăd inclusiv dezbateri şi consultări publice. Şi sper că în cadrul acestora se vor găsi soluţii optime atât pentru Bibliotecă, cât şi pentru protecţia monumentului”, mai spune deputatul.

Share