7 eroi ai conflictului armat din anul 1992 au acceptat să povestească publicului larg despre experiența proprie în războiul de pe Nistru
Istoria nu se uită, ea se povestește amănunțit pentru ca generațiile următoare să îi înțeleagă însemnătatea și sacrificiul celor care și-au îndeplinit datoria sfântă față de țară și neam.
În acest sens, Ministerul Afacerilor Interne împreună cu asociațiile de veterani au dat start, astăzi, campaniei comune de conștientizare a importanței istorice a Războiului de Independență și a rolului veteranilor în cultura națională a Republicii Moldova.
Cu acest prilej, 7 eroi ai conflictului armat din anul 1992 au acceptat să povestească publicului larg despre experiența proprie în războiul de pe Nistru și sacrificiile pe care le-au făcut pentru libertatea și integritatea țării noastre. În cadrul întâlnirii, ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, le-a mulțumit angajaților Ministerului pentru că și-au pus viața pe altar pentru suveranitatea Republicii Moldova și pentru faptul că, datorită meritelor celor care au luptat, astăzi avem un nume, un imn și un tricolor.
,,Experiențele trăite de eroii noștri ne învață cum să fim uniți, cum să nu lăsam ura să ne dezbine, să învățăm istoria din prima sursă și să o transmitem generațiilor noastre. Am realizat din discuțiile cu veteranii că în spațiul public lipsesc informații despre evenimentele și conflictul armat, războiul de pe Nistru, de aceea am considerat că este obligația noastră comună să punem la dispoziția cetățenilor aceste informații chiar din prima sursă”, a declarat Ana Revenco.
Războiul a lăsat o amprentă adâncă și în sufletului lui Victor Gusleacov, general- maior de poliție în rezervă și cavaler al ”Ordinului Republicii”. În perioada războiului din 1992 a fost Comisar al poliției în municipiul Bender. ,,Cele mai grele zile au fost în 1991 când am fost nevoiți să ne apărăm.
Efectivul a rezistat atunci, la al doilea atac armat asupra Comisariatului de la Bender, cu 8 automate Kalașnikov și câteva pistolete. Cu toate acestea, ne-au sărit în ajutor și cetățenii, iar un civil a fost împușcat. Îmi amintesc și acum cum au năvălit milițienii și soldații din teritoriu.
Am reușit, ulterior, să sun ministrul, la ora 20:00, și i-am spus că avem răniți și pierderile pe care le-am înregistrat. Ca în doar câteva ore să ne vină în ajutor 68 de colaboratori Fulger și 500 de voluntari din Căușeni”, a declarat generalul Victor Gusleacov.
Rând pe rând veteranii au depănat din amintirile de atunci.
,,Miliționerii de atunci au fost pregătiți, aveau mașini blindate, armament, tactici de luptă, iar noi aveam doar 2 arme la 60 de persoane. Primele acțiuni militare active au început în anul 1990. Îmi amintesc clar decesul a trei oameni atunci când am deblocat un pod din Cimișlia. Anul 1991 a continuat cu acțiuni militare la Dubăsari, iar în data de 2 martie a fost atacată populația civilă de la Cocieri”, a povestit un alt veteran.
,,Rezultatele pe care le-am avut în 1992, au fost datorită dragostei față de țară. Noi dezinteresat am participat la evenimentele de atunci”, a menționat Andrei Cenușa, fost colonel, cavaler al ”Ordinului Ștefan cel Mare”.
În urma dialogului, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a ajuns de comun acord cu veteranii să organizeze în perioada următoare un ciclu de 15 lecții deschise în 15 localități ale țării, unde elevii vor afla despre experiența personală de război a veteranilor, vor avea ocazia să discute cu ei direct și să le adreseze întrebări la acest subiect.
Totodată, veteranii prezenți și-au lăsat semnătura pe mai multe cărți poștale cu ilustrații din război, care vor fi împărțite elevilor după lecțiile deschise.