14 ani de închisoare pentru un trafic de influență și escrocherie
La 17 februarie 2023, Judecătoria Chișinău (sediul Centru) a pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție (ulterior fiind conexate mai multe cauze penale), ce vizează acțiunile unor persoane, unul dintre care susținea că ar fi colonel din cadrul Serviciului de Securitate al Federației Ruse, care în schimbul unor sume de bani pretindeau că pot interveni în mai multe cauze penale.
Cauzele penale au fost pornite începând cu anul 2012 în privința unui cetățean care în perioada 2012-2017, a pretins și primit sume ce variau între 850 și 25 000 Euro, în schimbul cărora pretindea că poate transfera unii studenți din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testimițeanu” de la o facultate la alta sau poate influența procurorii să adopte o decizie favorabilă în privința persoanelor investigate și alte acțiuni similare. Pentru a-și spori credibilitatea, în unele cazuri acesta se prezenta ca fiind colonel din cadrul Serviciului de Securitate al Federației Ruse.
Prin sentință din 17 februarie 2023, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 326 alin.(1) și 190 alin.(2), lit. c), 190 alin. (5) din Codul penal (trafic de erscrinfluență și eochie), pentru concurs de infracțiuni, prin cumul parțial al pedepselor, fiindu-i aplicată o pedeapsă definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 14 ani, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa și a exercita activități legate de administrarea și gestionarea banilor și bunurilor materiale pe un termen de 5 ani. De asemenea, fiindu-i aplicată măsura preventivă – arestul preventiv până la definitivarea sentinței.
Menționăm că, acesta s-a eschivat în cadrul cercetării judecătorești și acum este anunțat în căutare.
Inculpatul s-a aflat în arest preventiv și arest la domiciliu în perioada 03 ianuarie 2018 – 03 ianuarie 2019.
Totodată, din contul inculpatului s-a dispus confiscarea în folosul statului a contravalorii sumei de 2600 Euro.
Prin aceeași sentință, un alt inculpat, care a participat pe un episod incriminat inculpatului menționat mai sus, a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 190 alin. (2), lit. b) și c) din Cod penal și s-a încetat procesul penal din motiv că a intervenit prescripția tragerii la răspundere penală.
Pe de altă parte, un proces penal în baza art. 190 alin. (5) din Cod penal a fost încetat din motiv că a intervenit decesul inculpatului, iar un alt inculpat a fost achitat din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii (aceștia participând pe episoade diferite incriminate condamnatului).
Sentinţa este cu drept de atac în Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.