Plîngău: Ne îndreptăm spre o dezamăgire în reforma justiției

Plîngău: Ne îndreptăm spre o dezamăgire în reforma justiției

Sistemul judecătoresc se află la marginea unui colaps din cauza lipsei banale de viziuni, a unor acțiuni care arată extrem de bine la public 2 zile și care îți dă o palmă peste față la vreo 6 luni distanță. Declarația a fost făcută de Dinu Plîngău, președintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA), informează OFICIAL.

Potrivit spuselor sale, după ce au aplicat duble standarde în raport cu judecătorii promovând persoane compromise, iar alții au fost înlăturați că nu au declarat 300 euro, fie nu au depus declarația de avere în timp ce se afla în concediu de maternitate, noua viziune a clasei politice este de a încerca să-i corupă prin promisiunea de a le mări salariile pe modelul celor de la Curtea Constituțională, doar pentru a-i menține în sistem și a-i loializa pe unii.

„Că na, sună frumos pentru cei care-s departe de sistem că majoritatea judecătorilor de la CSJ pleacă în demisie, dar când te trezești că nu are cine judeca și apare riscul ca criminalii să nu mai ajungă să-și ispășească pedeapsa, iar tu ai ajuns să te bazezi doar pe oameni de teapa lui Musteață, e o mare problemă. Am spus-o când au început reforma și repet acum: nu vom reuși politizând procesul. Reforma justiției ca și integrarea europeană nu trebuie să aibă culoare politică pentru a asigura continuitatea și ireversibilitatea proceselor. Luați exemplul României și sfaturile experților de acolo să nu fie trecute cu vederea! Ei v-au preîntâmpinat pe câteva chestiuni”, a spus politicianul.

Dinu Plîngău a menționat că, „atâta timp cât unii evaluatori sunt cu banale interese, atâta timp cât invoci integritatea, iar cei care fac reforma nu ar trece nici măcar jumătate din procedurile invocate, atâta timp cât un Musteață sau un Rurac devin etalonul corectitudinii grație lingușelii pe lângă decidenții politici, mă tem că mergem înainte spre eșec”.

„Ce exemplu s-a dat până acum? Mie îmi e rușine când văd promovați călăii în funcții după atâtea proteste sau victime ale regimului politic Plahotniuc, iar tinerii din sistem sunt marginalizați pentru că prea mult vorbesc și că au îndrăznit să fie activi. Tinerii sunt mai liberi de sistem, anume ei vor model occidental, iar voi nu ați înțeles acest lucru și în loc să-i faceți aliații reformei având deschiderea lor, i-ați făcut dușmani”, a adăugat el.

Președintele Platformei DA a mai spus că, ceea ce se poate face acum „este transparentizarea procesului și revenirea la discuții pe marginea reformei, prezentarea viziunii în mod clar, atragerea specialiștilor cu experiență și crearea unei noi caste lipsite de influența politică, integre și profesioniste prin intermediul creării Tribunalului Anticorupție și reformarea PA și CNA. Să avem o claritate sau o speranță măcar pe infracțiunile economice”.

„Cu ce se ocupă acum CNA-ul? Cu hărțuirea unor profesori din raioane (o să revenim la tema asta și în raport cu cel puțin două cazuri am delegat avocați și dacă ,,jigitii” vor face abuz în raport cu tinerii specialiști pe motiv că au câștigat ei concursul în funcția publică, dar nu candidatul PAS, Iulian Rusu va răspunde. Poate nu acum, dar și eu sunt tânăr și încă mai am puteri să lupt cu nedreptatea, iar viața le așează pe toate). Poate CNA-ul se face că nu vede când e vorba de corupția din Guvern sau primăria mun. Chișinău, pentru că într-un caz sunt interese politice, iar în alt caz banii. Iată acolo, băieți, demonstrați că aveți tărie de caracter în raport cu ceea ce s-a întâmplat la Termoelectrica sau ce se întâmplă cu terenurile și construcțiile din Chișinău. Pentru că nu e nevoie de curaj sau multă minte să hărțuiești un om la plângerea unui om lipsit de bun simț omenesc, care absolut întâmplător a devenit și deputat”, a mai declarat fostul deputat.

Dinu Plîngău a spus că nu pretinde că deține adevărul absolut, dar nici ceea ce se întâmplă acum nu poate fi tolerat sub nicio formă. „Hai să revenim și să încercăm a face lucrurile corect, pentru că ne îndreptăm, încet dar sigur, spre o mare dezamăgire în raport cu reforma justiției”, a conchis el.

Share