Agenția de Mediu atenționează! NU SE PERMITE vânzarea florilor de primăvară incluse în Cartea Roșie

Agenția de Mediu atenționează! NU SE PERMITE vânzarea florilor de primăvară incluse în Cartea Roșie

Temperaturile ridicate din ultimele săptămâni au făcut ca vestitorii primăverii să răsară mai devreme. Ghioceii, dar și alte specii de plante timpurii de primăvară, cât și părțile acestora (flori, frunze, muguri, tulpini, ramuri, rădăcini, bulbi, rizomi etc.), precum: brândușe, lalele pestrițe, dediţei, albăstrițe, lăcrămițe bifolii, etc. (conform listei din  Anexa 3 a Legii Nr. 239 din 08-11-2007 regnului vegetal), sunt specii protejate în Republica Moldova și amenințate cu dispariția atât din cauza pierderii habitatelor, dar mai ales din cauza culegerii florilor și a colectării bulbilor într-un ritm accelerat, iar în acest mod, cu fiecare an, numărul acestora scade.

Mulți vânzători ambulanţi deja au început să iasă pe drumuri la marginea pădurilor şi pe traseele naționale, comercializând buchețele de flori timpurii de primăvară, printre care multe dintre ele fiind incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova.

Agenția de Mediu atenționează că speciile de plante, cu regim special de protecție, sunt ocrotite prin lege, iar încălcarea legislației cu privire la regnul vegetal atrage după sine răspundere contravențională. Astfel, conform prevederilor art. 140 din Codul Contravențional nr. 218/2008, cetățenii care colectează şi comercializează specii de plante cu regim special de protecție, riscă amenzi. Totodată, de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului se stabilește cuantumul prejudiciului cauzat mediului ca urmare a colectării şi comercializării speciilor de floră de importanță națională și internațională din Republica Moldova, incluse în  anexa nr. 3 la Legea regnului vegetal, conform cheltuielilor efective de restabilire a obiectelor regnului vegetal, cu includerea venitului ratat.

În acest context, reieșind din atribuțiile Agenției de Mediu în domeniul protecției mediului și a resurselor naturale, vine cu îndemnul către cetățeni de a se abține de la procurarea speciilor de plante incluse în Cartea Roșie şi în anexele la Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice  de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES), iar la depistarea persoanelor sau agenților economici care  nu respectă măsurile de conservare şi de protecţie a plantelor rare, să sesizeze organele de control abilitate.

Notă: Extras din Codul Contravenţional al Republicii Moldova nr. 218/2008

Articolul 140. Colectarea sau nimicirea plantelor, capturarea sau nimicire animalelor incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova şi în anexele la Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES)

1) Colectarea sau nimicirea plantelor, capturarea sau nimicirea animalelor incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova şi în anexele la Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES), comercializarea ilegală, precum și comiterea altor acţiuni sau inacţiuni ce pot cauza reducerea numărului acestor plante şi animale sau dispariţia lor se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale.

Share