Prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului rămâne o prioritate pentru autorități
La ședința Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a fost audiat Raportul de implementare a Strategiei naționale de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului pentru anii 2020 – 2025. Informația a fost prezentată de directorul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Daniel-Marius Staicu.
Potrivit informației raportate, până în prezent, au fost realizate 11 măsuri din Strategie. 47 de măsuri sunt în curs de realizare sau parțial realizate, iar 16 sunt, deocamdată, nerealizate.
Astfel, pe parcursul anului, eforturile autorităților au fost concentrate pe identificarea, analiza și perceperea riscurilor de spălare a banilor și de finanțare a terorismului, cu care se confruntă Republica Moldova. De asemenea, în baza propunerilor făcute de Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Parlamentul a aprobat, în prima lectură, modificări la cadrul legal în domeniu.
Totodată, printre acțiunile care se regăsesc în Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei se referă la beneficiarul efectiv, instruirea entităților raportoare, precum și prevenirea utilizării organizațiilor necomerciale în scopul finanțării terorismului.
Strategia națională de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului pentru anii 2020 – 2025 a fost aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr. 239/2020. Documentul conține obiectivele și acțiunile necesare de a fi implementate de către sectorul public și privat, în vederea consolidării și eficientizării sistemului național în domeniu.