Trei rezoluții au fost adoptate în cadrul celei de-a 10-a sesiuni ordinare a Adunării Parlamentare Euronest

Trei rezoluții au fost adoptate în cadrul celei de-a 10-a sesiuni ordinare a Adunării Parlamentare Euronest

În cadrul celei de-a 10-a sesiuni ordinare a Adunării Parlamentare Euronest au fost adoptate trei rezoluții. Despre aceasta au anunțat copreședinții AP Euronest, Ina Coșeru și Andrius Kubilius, la finalul evenimentului.

Cele trei rezoluții vizează agresiunea Federației Ruse în Ucraina, parcursul european al Republicii Moldova, al Ucrainei și al Georgiei, precum și începutul procesului de negocieri al țării noastre și Ucrainei cu Uniunea Europeană, după obținerea statutului de țări candidate la aderarea cu UE.

„Integrarea europeană este foarte importantă, în mod special, pentru Republica Moldova, în contextul diferitor amenințări hibride, venite din Federația Rusă. Începutul negocierilor va fi un semnal puternic atât pentru cetățenii Republicii Moldova, cât și pentru întreaga Europă”, a declarat copreședintele AP Euronest, Andrius Kubilius.

„În cadrul celei de-a 10-a sesiuni ordinare a AP Euronest, am discutat despre viitorul Parteneriatului Estic, în contextul ultimelor evoluții, inclusiv acordarea statutului de candidat, precum și războiul din Ucraina. Principalele aspecte discutate se referă la problemele și riscurile care afectează siguranța în toată Europa”, a concluzionat copreședinta AP Euronest, Ina Coșeru.

În perioada 19 – 21 februarie, Republica Moldova a găzduit a 10-a sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest, la care au participat în jur de 100 de parlamentari din Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Ucraina, precum și membri ai Parlamentului European.

Adunarea Parlamentară Euronest a fost înființată pe 3 mai 2011 la Bruxelles, când președinții parlamentelor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană au semnat Actul Constitutiv al Adunării.

Misiunea Adunării Parlamentare Euronest este de a promova condițiile necesare accelerării asocierii politice și integrării economice între UE și partenerii est-europeni, de a consolida cooperarea în regiune, precum și între regiune și UE. Adunarea multilaterală contribuie la consolidarea, dezvoltarea și creșterea vizibilității Parteneriatului Estic.

Share