Expert: Platforma DA, condusă de tânărul Dinu Plîngău, ar putea să ofere cadre prețioase pentru noua garnitură guvernamentală
„Zvonurile s-au adeverit. Demisia s-a produs. Dar nici acum cei de la guvernare nu-și recunosc eșecul” – a declarat Aurelia Peru-Balan, comentator politic.
Ea a spus că a ascultat cu multă atenție declarația „de rămas bun” a ex-Prim-ministrei Natalia Gavrilita, potrivit căreia acest guvern a muncit mult și a făcut față multiplelor crize, care s-au abătut asupra Moldovei și a întrebat „Dacă este așa, atunci de ce demisionați, dna Gavriliță?”.
„Până la acest moment am constatat o totală lipsă de transparență și o comunicare publică defectuoasă, pseudo administrată de Executivul central.
După demisie, am remarcat și nu puțină ipocrizie. Am fost foarte buni, „susținuți de Bruxelles, dar nu și acasă”. Ce a vrut să spună dna Gavriliță? Descifrăm: a crezut că revine „ pe cal alb” acasă, dar de fapt, a ajuns pe „eșafod”, trădată de prietenă, de „epicentru”, acolo unde se adună ca într-un blender toate verigile puterii – președinția.
Este clar că, sondajele de opinie arată un picaj dramatic pentru PAS. Iar acesta o trage în jos și pe dna Sandu, chiar dacă partenerii occidentali depun eforturi conjugate pentru crearea unei imagini cu dimensiune internațională.
Dar cum a menționat și dna Gavriliță – „acasă nu este susținere””, a mai spus experta în comunicare.
Potrivit Aureliei Peru-Balan, această demisie nu aduce cu sine o criză politică. Dacă succesorul dnei Gavriliță a fost desemnat în ziua demisiei este clar că scenariul și rolurile erau deja distribuite.
„Dna Președintă nu este o fire emotivă. A renunțat lejer si la Gavriliță, ca și la alți parteneri politici. (Intrigant, dacă vă insista în continuare la integritatea dlui Spînu).
În fotoliul de premier va fi instalat (voturi sunt) un consilier prezidențial pe securitate națională, fost ministru de interne și prieten devotat ex-premierului Filat. Dar, sursele spun că și un prieten bun al consilierul prezidențial Martin Sieg.
Ce se întrevede? Efortul de consolidare a actualei guvernări.
Anticipate nu vom avea,. Criză politică nu va fi. Consider că scenariul demisiei este demult acceptat.
Trădările în politică sunt triviale ca și spălatul pe mâini pe timp de Covid.
Gavriliță a fost folosită și trădată. Cu certitudine, i se va propune ceva ademenitor din instituția prezidențială, dar imaginea de premier a „guvernului crizelor”, „ a celui mai slab guvern” nu o va abandona niciodată”, a mai notat ea într-o postare pe Facebook.
Totodată, în opinia sa, dacă Dorin Recean se va limita la „personalul ” PAS, va fi următorul premier eșuant.
„ONG-iștii ca și cadre de rezervă pentru PAS nu arată performanțe. Va solicita Dorin Recean, iminent premier, cadre cu experiență din partidele pro-europene? Bunăoară, cred Platforma DA, condusă de tânărul Dinu Plîngău, ar putea să ofere cadre prețioase pentru o garnitură guvernamentală. Apropo, este un partid, care și-a dăruit , din credibilitate de parteneriat politic, energia dnei Sandu, fiind ulterior „expulzat” din anturajul favoriților.
Mai este tânărul partid cu personalități notorii și cadre experimentate CUB, dar , din declarațiile dlui președinte Igor Munteanu, dacă am înțeles corect, „acest Legislativ ar putea să nu -și finalizeze mandatul”, ceea ce mă face să cred că nu se exclud, totuși, anticipatele. Nu se dorește „cârpirea” actului guvernamental.
Scurt pe doi: PAS nu are bazin de cadre. Dacă nu va coopta miniștri din afara cercului îngust și arogant de ONG-iști PAS, inteligența și potențialul dlui Recean poate genera o criză politică”, a subliniat Aurelia Peru-Balan.