Noul Program de Țară al UNFPA pentru următorii cinci ani, discutat de Igor Talmazan și Nigina Abaszada

Noul Program de Țară al UNFPA pentru următorii cinci ani, discutat de Igor Talmazan și Nigina Abaszada

Șeful Cancelariei de Stat, Igor Talmazan, a primit-o în vizită pe reprezentanta Agenției Națiunilor Unite pentru drepturile și sănătatea reproductivă, Nigina Abaszada. În cadrul întrevederii a fost analizat noul Program de Țară al UNFPA pentru următorii cinci ani (2023 – 2027) și discutate aspecte privind organizarea următorului recensământ în Republica Moldova.

Secretarul General al Guvernului a apreciat implicarea și asistența oferită de UNFPA în sprijinirea eforturilor Executivului de a depăși criza umanitară, mai ales prin proiectele și investițiile în beneficiul refugiaților, dar și al comunităților gazdă. De asemenea, Igor Talmazan și-a exprimat disponibilitatea echipei Guvernului de a coopera cu UNFPA pentru implementarea noului Program de țară pentru 2023-2027, remarcând eforturile depuse de UNFPA pentru a-și alinia prioritățile pentru următorii cinci ani la profilul țării noastre, inclusiv cu agenda națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030” și racordat la nevoile de asistență în contextul crizei umanitare și a refugiaților.

Potrivit noului program de țară al UNFPA, accentul este pus pe patru priorități strategice:

• Sănătatea și drepturile sexuale și reproductive
• Egalitatea de gen și abilitarea femeilor
• Împuternicirea adolescenților și tinerilor
• Dinamica populației și reziliența demografică

Prin intermediul noului program, care are ca beneficiari direcți tinerii, femeile și persoanele în vârstă, UNFPA își propune să colaboreze cu Guvernul pentru a dezvolta capacitățile de angajare ale tinerilor, pentru a dezvolta gândirea critică și de business, pentru a informa fetele și femeile despre sănătatea reproductivă și să prevină abuzurile. Totodată, programul își propune să îmbunătățească datele cu privire la populație cu scopul de a elabora politici publice corecte și reprezentative.

În ceea ce privește organizarea următorului recensământ în Republica Moldova, Igor Talmazan a declarat: „Contăm pe sprijinul și expertiza UNFPA pentru a îmbunătăți în continuare situația datelor în realizarea recensământului populației și locuințelor, planificat pentru 2024. Prima ședință a Comisiei naționale pentru recensământul populaţiei şi locuinţelor din Republica Moldova este preconizată pentru data de 8 februarie curent.”

La rândul său, Nigina Abaszada a reiterat angajamentul UNFPA de a oferi în continuare asistență financiară și expertiză internațională Guvernului Republicii Moldova în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare a țării în contextul agendei 2030, cu accent pe realizarea drepturilor și oportunităților fiecărei persoane.

Share