Liviu Vovc: Am semnalat o problemă în decembrie anul trecut, dar guvernarea a acționat pe jumătate

Liviu Vovc: Am semnalat o problemă în decembrie anul trecut, dar guvernarea a acționat pe jumătate

„Problema semnalată de Platforma DA a fost auzită, dar nu înțeleasă până la capăt. La data de 9 decembrie 2022, într-o conferință de presă, am bătut alarma cu privire la o problemă cu care se confruntă agenții economici care folosesc combustibilii solizi pentru încălzirea încăperilor. Statul le interzisese încă în luna august procurarea masei lemnoase” – a declarat Liviu Vovc, secretarul general al formațiunii, informează OFICIAL.

Politicianul a amintit că, tot în acea conferință au venit cu propuneri clare care trebuiau implementate rapid.

Liviu Vovc a spus că la aproape două luni de la acea conferință guvernarea i-a auzit și a acționat, doar că pe jumătate. Au permis agenților economici procurarea masei lemnoase în volum de până la 200 de metri steri.

„Însă doar cu această decizie mă tem că nu vom rezolva problema. După o simplă verificare, constatăm că avem un stoc de 67321 de metri steri. Stoc din care mai trebuie să fie asigurate și necesitățile persoanelor fizice. Plus la aceasta, din cauza condițiilor meteo, accesul în păduri pentru a ridica lemnele rămâne a fi o problemă majoră.

Anume din această cauză am îndemnat încă de atunci să fie catalizat procesul importului masei lemnoase oferite de statul român. Iar acest volum să fie folosit inclusiv pentru a satisface necesitățile agenților economici.

Din cei 200 de mii de metri steri promiși, au fost importați ABIA DOUĂ MII”, a mai spus fruntașul Platformei DA.

Amintim că, Platforma DA atunci a îndemnat Guvernul:

„1. Prin intermediul Ministerului Economiei să analizeze în regim de urgență numărul de agenți economici care se confruntă cu această problemă și volumele de masă lemnoasă necesare pentru desfășurarea activității.

2. Să modifice Dispoziția CSE nr. 32 din 8 august 2022 pentru a permite procurarea de masă lemnoasă agenților economici care o folosesc în activitatea de producție.

3. Să impulsioneze procesul de import a celor 200 de mii de metri steri oferiți de statul român.

4. Să își revadă poziția față de inițiativele legislative ale Platformei DA care au drept scop susținerea și protejarea producătorilor autohtoni.”

Share