![Fostul ministru Spătari a rămas totuși cu o restanță: Așa și nu am apucat să-l fac…](http://oficial.md/wp-content/uploads/2022/11/20221116-_m4_1351.jpg)
Fostul ministru Spătari a rămas totuși cu o restanță: Așa și nu am apucat să-l fac…
Fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, chiar și când a plecat din funcție a rămas cu inscripția „secretar de stat” pe ușa biroului unde lucra, informează OFICIAL.
Fostul ministru și-a amintit despre cum a început calea sa în domeniul protecţiei sociale.
„La mijlocul anului 2021 am fost invitat de Dan Perciun de câteva ori ca să discutăm idei despre politici sociale în Moldova. Eram la Parlament, într-un birou modest (Dan era „simplu deputat din opoziție”). Vorbeam despre salariul minim — sau mai bine zis „salariile minime”, că atunci erau două: 2200 lei la stat și 2935 lei la privat (nu voi uita niciodată aceste cifre) —, despre șomajul tehnic și Kurzarbeit, despre mecanisme de stimulare a productivității muncii și a creșterilor salariale (mai târziu din aceste discuții se va naște MASCS, veți auzi încă despre asta). Pe atunci arma lui Dan era interpelarea Curții Constituționale și solicitarea de date de la statistică — cu ambele îl ajutam cât puteam. Între timp, lucram la Syndex și aveam un an record în termeni de expertize și proiecte”, își amintește Spătari.
Spătari a povestit ce a urmat după alegerile parlamentare anticipate.
„La ceva timp după asta, am fost invitat de Natalia Gavrilita la două discuții, în care am simțit că rezonăm în ceea ce privește necesitatea politicilor orientate pe menținerea locurilor de muncă — vă reamintesc, era încă pandemia COVID, iar Moldova nu avea încă scheme cu adevărat funcționale de șomaj tehnic subvenționat și regim de activitate redusă (Kurzarbeit). Eu aveam idei legate de asigurări sociale și salariu minim. PAS promisese pensia minimă de 2000 lei și trebuia realizat repede, până în octombrie — nu doar creșterea, ci întregul mecanism, care trebuia încă definit și scris în lege. În plus, nu exista cu adevărat un minister pentru a le face pe toate astea. Erau, bineînțeles, funcționari publici care au lucrat în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar vă dați seama că în perioada COVID-19 prioritatea nr. 1 era sănătatea, iar politicile sociale rămâneau pe planul doi.
Mai pe scurt, toate ingredientele pentru un pasionat de politici sociale care era în prag de 40 de ani. Să pun pe picioare un Minister, ce misiune mai interesantă și provocatoare?”, se întreabă fostul ministru.
La un an și jumătate de atunci, el spune că se bucură de decizia luată atunci.
„N-am să enumăr realizările Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova — am făcut-o de mai multe ori deja. Vreau doar să scriu explicit, dacă n-am zis-o încă destul de clar, că Dan Perciun a fost instrumental în toate deciziile majore promovate de Minister. La toate nivelurile: politic, legislativ, tehnic, operațional. Pentru mine a fost mai mult decât un coleg sau un coechipier — a fost și rămăne un camarad”, spune Spătari.
Totuși, ministrul a rămas cu o restanță:
„Marți în vizită la Minister a fost doamna premier Natalia Gavrilița PM pentru a-l prezenta, așa cum spune protocolul, pe noul ministru Alexei Buzu. După ședința cu colectivul, am invitat-o pe doamna premier în birou să discutăm despre planurile și prioritățile politicilor sociale pe anul acesta. Când am dat să deschid ușa, am descoperit o restanță, un lucru pe care așa și n-am apucat să-l fac în toată perioada asta. Pe ușa biroului în care am lucrat un an și jumătate stă și acum scris cu litere mari: „SECRETAR DE STAT” — inscripția veche a Ministerului Sănătății, un fel de kind reminder că noi suntem încă în ospeție acolo.
Un lucru mă bucură: renovarea fostelor încăperi ale Ministerului nostru, cele de pe strada V. Alecsandri 1, a fost finisată (pentru cârcotași precizez: din banii partenerilor de dezvoltare — nu că ar fi fost ceva anormal să fie din bugetul de stat), iar Echipa va avea degrabă mai mult spațiu, lumină și plăcuțe ca lumea pe birouri. La intrarea în clădire este deja panoul mare și frumos, cu inscripția:
MINISTERUL MUNCII ȘI PROTECȚIEI SOCIALE
To be continued”, încheie Spătari.