Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru 2023 a fost adoptată de Parlament
Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2023 a fost adoptată de legislativ, cu 57 de voturi ale deputaților. Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 14,1 miliarde de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2022, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu 15,1%.
Cuantumul primei de asigurare medicală obligatorie în sumă procentuală din salariu şi din alte recompense nu s-a modificat și va constitui 9%. Cetățenii care trebuie să se asigure de sine stătător vor putea cumpăra polița medicală obligatorie cu 12600 de lei, mărime care reiese din salariul nominal mediu pe țară prognozat pentru anul 2023 în sumă de 11700 de lei. Totodată, rămân în vigoare facilitățile și reducerile pentru cei care vor procura prima de asigurare medicală obligatorie de sine stătător. Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 martie, aceasta va putea fi procurată la preț de 4056 de lei. Potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, peste 90% din cei care procură prima de asigurare de sine stătător o fac până la 1 aprilie, deci cu reducere de preț.
Partea preponderentă a fondurilor AOAM, în jur de 13,9 miliarde de lei, urmează a fi acumulată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice. Această cifră este cu peste 1,8 miliarde de lei sau cu 15,1% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2022.
De asemenea, Legea fondurilor AOAM pentru 2023 prevede acoperirea cheltuielilor pentru majorarea, începând cu 1 octombrie 2022, a salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, indexarea cheltuielilor instituțiilor medico-sanitare pentru medicamente și a cheltuielilor de întreținere la indicele prețului de consum prognozat pentru anul 2023.