ANSA face precizări: Pentru o corectă informare…
Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (Agenţia), ca urmare a unor semnalizări în mass-media privind siguranţa fructelor şi legumelor, este în drept să prezinte unele clarificări pentru a informa corect consumatorii.
Declaraţiile publice, nefundamentate pe baze concrete şi corecte, ale unor autorităţi pot genera o panică nejustificată în opinia publică, precum şi sistarea exportului.
Astfel, Agenţia care reprezintă instituţia responsabilă pentru siguranţa alimentelor din Republica Moldova, face următoarele precizări:
În UE sunt monitorizate în vederea determinării conţinutului de nitraţi doar rucola, frunzele de salată iceberg şi spanacul.
Ţinem să menţionăm că la momentul actual, Agenţia monitorizează conţinutul de nitraţi în produsele alimentare de origine vegetală în conformitate cu HG Nr. 567 din 16.07.2014 ”Cu privire la aprobarea Programului Naţional de Monitorizare a reziduurilor de pesticide şi a conţinutului de nitraţi în produsele alimentare de origine vegetală pentru anii 2015-2020”, hotărâre parţial armonizată cu Regulamentul (UE) nr. 788/2012 din 31 august 2012 privind un program de control multianual şi coordonat al UE de asigurare a respectării limitelor maxime de reziduuri de pesticide şi de evaluare a expunerii consumatorilor la reziduurile de pesticide din şi de pe alimentele de origine vegetală şi animală.
Astfel, pentru anul 2015, Agenţia, conform hotărârii sus menţionate, monitorizează conţinutul de nitraţi în: cartofi, morcovi, varză, ridichi, salată proaspătă, tomate, castraveţi, ardei dulci, dovlecei, sfeclă roşie, vinete, legume frunzoase condimentate şi pepeni verzi.
Încercările de laborator se efectuează în Î.S. Centrul pentru Standardizarea şi Experimentarea Calităţii Producţiei de Conserve, conform contractului încheiat de către Agenţie. Rezultatele monitorizării sunt recepţionate lunar, iar în cazul neconformităţilor, în regim de urgenţă, rezultatele sunt transmise Agenţiei, care ulterior notifică Subdiviziunile teritoriale/municipale, raionale pentru siguranţa alimentelor. La momentul actual au fost înregistrate depăşiri a conţinutului de nitraţi în următoarele produse: pepene galben-lot 70 kg; vinete-lot 100kg; pepene galben – suprafaţa 0,2 ha; cartofi-suprafaţa-0,6 ha; cartofi-suprafaţa 0,5 ha; vinete-lot150 kg; dovlecei lot-300 kg; varză – lot 150 kg; sfeclă roşie-lot 150 kg; dovlecei-lot 40 kg; ardei-suprafaţa 0,4 ha, asupra loturilor date au fost aplicate măsuri conform art. 30 din Legea nr.50 din 28.03.2013 ”cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate şi de bunăstare a animalelor”.
Monitorizarea reziduurilor de pesticide reglementată în HG sus menţionată este realizată în cadrul ÎS Centrul de carantină, identificare, expertize de arbitraj şi dezinfectare a producţiei şi laboratorul Centrului naţional de sănătate publică.
Totodată, Agenţia monitorizează în permanenţă produsele alimentare care se plasează pe piaţa internă prin teste de laborator, care sunt realizate în laboratoarele acreditate aflate în subordinea administrativă a Agenţiei şi în cadrul celor de referinţă din alte ţări contractate. Încercările de laborator sunt efectuate prin controlul oficial în cadrul programelor de supraveghere şi monitorizare şi în cadrul programelor de autocontrol efectuate de către agenţii economici.
Un risc deosebit pentru sănătatea umană reprezintă LMA a nitraţilor în apa potabilă din fântâni şi având în vedere că în Moldova apa din fântâni este poluată (responsabil pentru supraveghere conform prevederilor legale, este Centrul Naţional de Sănătate Publică, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii), la moment nu este aprobat un plan naţional de măsuri privind diminuarea efectelor nocive a apei din fântâni asupra sănătăţii umane.
Totodată, considerăm că prelevarea probelor de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii de produse vegetale din pieţele agroalimentare în lipsa specialiştilor din cadrul Agenţiei – autoritate abilitată conform legislaţiei în vigoare, nefiind formată proba de control ce ar permite confirmarea rezultatelor neconforme obţinute, la fel lipsa constatării şi documentării tuturor datelor privind provenienţa acestor produse, date despre proprietar/producător – informaţie necesară pentru aplicarea după necesitate al mecanismului privind stoparea livrării acestor produse pe piaţă nu poate duce la obţinerea unor rezultate efective în vederea neadmiterii pe piaţă al produselor neconforme şi atingerea unui scop comun Asigurarea Sănătăţii Omului trezind cel puţin nişte semne de întrebare privind scopul acestor investigaţii.
Notă: La momentul actual ANSA reconstruieşte 2 laboratoare regionale, care vor acoperi tot spectrul de indicatori.
Mihaela Rotari