Reformele inițiate de ministerul Justiției discutate de Sergiu Litvinenco cu Șefa misiunii OSCE
Reformele în curs de desfășurare în domeniul justiției și anticorupție, prioritățile Ministerului Justiției în procesul de curățare a sistemului judiciar din Republica Moldova și protecția drepturilor omului în contextul reglementării conflictului transnistrian – au fost principalele subiecte discutate la întrevederea ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco cu Șefa Misiunii OSCE în Moldova, Kelly Keiderling.
În timpul întrevederii, ministrul Justiției a salutat prezența ambasadoarei Keiderling la Chișinău și a reiterat intenția Ministerului Justiției de a consolida relațiile de cooperare pe domenii de interes comun, în special a protecției drepturilor omului. „Ministerul Justiției a elaborat și promovat proiecte de lege privind activitatea avocatului poporului, privind sancționarea crimelor și discursurilor de ură, violența domestică și a infracțiunilor sexuale, precum și alte inițiative legislative, astfel încât cetățenii Republicii Moldova să se bucure de o protecție deplină a drepturilor pe care le au”, a menționat Sergiu Litvinenco.
De asemenea, oficialii au vorbit despre parcursul reformelor inițiate în sectorul justiției și anticorupție, transpunerea sancțiunilor internaționale impuse de autorităților SUA față de mai multe persoane fizice și entități juridice în legislația națională (Legea „Magnițky”), precum și despre etapele de dezoligarhizare a statului. „Prioritatea numărul unu a ministerului rămâne a fi lupta împotriva marilor corupți și atragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de prejudicierea statului. Rolul principal în acest proces revenind institutelor judiciare și procuraturilor, întrucât Ministerul Justiției nu are atribuții coercitive în acest sens, dar are responsabilități de care se conduce și pe care le respectă”, a adăugat ministrul Justiției.
La rândul ei, Șefa Misiunii a accentuat deschiderea OSCE de a coagula și continua eforturile în scopul dezvoltării mecanismelor de protecție a drepturilor omului, precum și a facilitării reglementării pașnice și durabile a conflictului transnistrian prin prisma domeniilor de interferență. „În cadrul mandatului, ne dorim să desfășurăm activități care ar contribui la dezvoltarea Republicii Moldova pe segmentele noastre de interes, astfel încât malul drept al Nistrului să devină un exemplu și un punct de atracție pentru cel stâng”, a spus Kelly Keiderling.
Mandatul Misiunii OSCE în Republica Moldova este aprobat și reânnoit în fiecare an de către toate cele 57 de state participante la OSCE, inclusiv Republica Moldova.