Voronin, despre adoptarea Codului electoral: Majoritatea parlamentară l-a elaborat pentru sine

Voronin, despre adoptarea Codului electoral: Majoritatea parlamentară l-a elaborat pentru sine

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu a participat la votarea în lectura a doua a proiectului noului Cod Electoral, adoptat în ședința plenară a Parlamentului de astăzi.

În cadrul unui briefing organizat de fracțiunea BCS, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a remarcat că majoritatea parlamentară a elaborat legea respectivă pentru sine, pentru a se menține în continuare la guvernare, ”din acest motiv noi nu dorim să participăm la această farsă”.

Vice-președintele Parlamentului, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a subliniat că prin adoptarea noului Cod Electoral, guvernarea a monopolizat sistemul electoral – așa cum s-a întâmplat cu justiția, Curtea Constituțională, SIS și alte instituții ale statului, care potrivit Constituției trebuie să fie neutre politic și independente.

Vlad Batrîncea a declarat că fracțiunea nu poate tolera o asemenea situație și își rezervă dreptul de a contesta această decizie la Curtea Constituțională, Comisia de la Veneția și alte instituții internaționale.

Vice-președintele a atras atenția asupra faptului că alegerile care se vor desfășura în conformitate cu noul sistem electoral pot fi trucate, deoarece CEC obține dreptul de a lua decizii subiective în conformitate cu conjunctura politică: „Unde va dori – va organiza alegeri în termen de două zile, unde nu va dori – nu le va organiza deloc.”

Vlad Batrîncea a amintit că cetățenii Republicii Moldova locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului, iar sarcina autorităților este de a-i include pe toți în procesul constituțional, astfel încât toți cetățenii să dispună în egală măsură de dreptul la vot. În pofida acestui fapt, noul Cod lasă la discreția CEC de a decide dacă să deschidă sau nu secții de votare pentru cetățenii din stânga Nistrului.

Vice-președintele s-a referit, de asemenea, și la problemele legate de finanțarea și existența partidelor politice de opoziție, care urmează să apară după intrarea în vigoare a Codului: „Dacă partidul de la guvernare va fi sponsorizat și în continuare de diverse organizații, inclusiv societatea civilă, atunci partidele de opoziție vor rămâne practic fără finanțare.”

Vlad Batrîncea a menționat și situația cu CEC din Găgăuzia: „Colegii noștri care reprezintă Autonomia au vorbit despre multiple probleme, inclusiv despre schimbarea statutului CEC din Găgăuzia. Acest sistem există de zeci de ani și până în prezent a asigurat conlucrarea dintre Chișinău și Comrat. De ce este necesară schimbarea statutului CEC din Găgăuzia? Nu am auzit argumente clare din partea autorilor.”

În concluzie, deputatul socialist a subliniat că noua versiune a Codului Electoral reprezintă un pericol pentru democrația din Republica Moldova. De asemenea, el a amintit că Republica Moldova se mai află sub monitorizarea Consiliului Europei, iar Comisia de la Veneția, care stabilește standardele de drept, spune clar că legislația electorală poate fi schimbată doar cu sprijinul masiv al partidelor politice, în primul rând celor din opoziție, atât parlamentare, cât și extraparlamentare.

Share