Mediul de afaceri va avea acces la serviciile de finanțare participativă

Mediul de afaceri va avea acces la serviciile de finanțare participativă

Curând, mediul de afaceri va avea acces la serviciile de finanțare participativă (crowdfunding). În acest sens, Ministerul Economiei, cu susținerea partenerilor de dezvoltare, a finalizat un proiect de lege care va fi propus curând cabinetului de miniștri.

Accesul limitat la finanțare, lipsa mijloacelor fixe sau bunurilor ce pot servi drept garanție, istoriei creditare, sunt principalele impedimente din calea unui antreprenor începător. Proiectul are drept scop facilitarea accesului la finanțare, în special la etapele incipiente de dezvoltare a unei afaceri în primii ani de activitate.

Astfel, statul se obligă să creeze circumstanțele unui concept modern de finanțare și expune cerințele generale și speciale față de toate categoriile de participanți în aceste raporturi juridice și economice (furnizor, investitor, dezvoltator).

Proiectul prevede activitatea prin platforma electronică și prin mijloace sigure de identificare, ceea ce va duce la evitarea procedurilor birocratice, iar plățile și tranzacțiile procesului de finanțare participativă vor avea loc exclusiv prin virament bancar și instrumente de plată oferite de societățile de plată.

Proiectul de lege privind serviciile de finanțare participativă are drept obiective:

– promovarea dezvoltării durabile a ÎMM-urilor, prin îmbunătățirea mediului juridic și economic;

– asigurarea și creșterea competitivității și performanțelor întreprinderilor mici și mijlocii;

– crearea unui mediu investițional atractiv pentru ÎMM-uri;

– dezvoltarea economiei prin dezvoltarea companiilor care la rândul lor atrag investiții mai mari, achită impozite mai mari, creează noi locuri de muncă ceea ce ar oferi o evoluție favorabilă nivelului de trai al populației;

– reglementarea raporturilor juridice în cadrul finanțării participative etc.

Finanțarea participativă sau crowdfundingul reprezintă o modalitate de democratizare și extindere a accesului la capital, facilitând astfel comunitatea în selectarea sectoarelor antreprenoriale ale economiei care necesită fonduri de capital și care de altfel au acces limitat la sursele de finanțare tradițională.

Share