Analist politic: Ședința care a avut loc în incinta instituției prezidențiale confirmă că președintele Republicii Moldova este angajat politic
Analistul politic Victor Nichituș spune că la Președinție a avut loc ședința noaptea ca să ascundă faptul că Președintele țării, Maia Sandu, are toate pârghiile de putere în stat, informează OFICIAL.
Potrivit deputaților care au ieșit de la ședința nocturnă de ieri, au fost decis lucruri de interes național.
„Președintele moldovean nu vrea să recunoască că a rămas liderul de facto al Partidului Acțiune și Solidaritate și că Igor Grosu, președintele de jure al PAS, are puteri limitate.
Ședința care a avut loc în incinta instituției prezidențiale confirmă că președintele Republicii Moldova este angajat politic și că păstrează cea mai mare influență în formațiunea politică pe care a creat-o. Maia Sandu nu este un președinte al tuturor cetățenilor.
Ședința a avut loc noaptea pentru ca să se ascundă faptul că Republica Moldova este de facto un stat prezidențial, nu unul parlamentar, cum se arată în Constituție.
Ședința a avut loc noaptea pentru ca să se ascundă faptul că, Maia Sandu este cea care deține toate pârghiile de putere din statul moldovean.
Ședința a avut loc în incinta instituției prezidențiale pentru ca deputații PAS să conștientizeze, odată în plus, cine este cea care conduce partidul de guvernământ”, spune Nichituș.
El spune că este o constatare pe care cei din partidul de guvernământ o cunoșteau mai de demult. Încă la congresul de alegere al noului șef al PAS s-a știut că acesta nu va avea puteri discreționare.
„Maia Sandu și PAS nu au dorit ca marea majoritate a cetățenilor să conștientizeze că șeful statului moldovean are toată puterea.
Puterea absolută pe care o are doamna Maia Sandu în statul moldovean, demonstrată de desfășurarea ședinței PAS în incinta instituției prezidențiale moldovene o face responsabilă pentru tot ce se întâmplă, bun sau rău, între Prut și Nistru.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, chiar dacă este de jure președintele partidului de guvernământ deține puteri limitate, atât în partid, cât și în stat.
Cea mai importantă întrebare nu este dacă astăzi, 14 noiembrie, va pica, sau nu Cabinetul de Miniștri, ori dacă vor fi schimbați unul sau doi miniștri. Nici soarta ministrului Justiției nu e importantă. Cea mai importantă întrebare ține de numărul deputaților participanți la ședință – au fost mai mult de 50, știu asta.
Câți deputați PAS au fost la ședință în seara zilei de 13 noiembrie?
Câți din cei 63 de deputați nu au răspuns la scrisoarea invitație a șefului statului? Zece, unsprezece? Se va ajunge, ori nu, până la 14?”, se întreabă analistul politic.