Raportul auditului asupra rapoartelor financiare ale Ministerului Apărării a fost examinat în cadrul Comisiei de control al finanțelor publice
Raportul auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Apărării încheiate la 31 decembrie 2021 a fost examinat, astăzi, de către membrii Comisiei de control al finanțelor publice. Potrivit concluziei auditorilor, rapoartele oferă o imagine corectă și fidelă în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil, nu conțin denaturări semnificative cauzate de fraudă sau eroare.
Totodată, sunt exprimate unele rezerve. De exemplu, Complexele memoriale „Eternitate” şi „Capul de pod Șerpeni” au fost clasificate eronat în calitate de construcții speciale, deși urmau a fi reflectate ca active ale moștenirii culturale. De asemenea, auditorul a fost limitat în obținerea probelor de audit suficiente și adecvate cu referire la valoarea și componența bunurilor transmise în capitalul social al întreprinderilor de stat.
Se menționează tergiversarea procesului de reorganizare a întreprinderilor de stat al căror fondator este Ministerul Apărării. În 2004 urma să fie realizată reorganizarea prin fuziune a Întreprinderii de Stat „CCM Vichi” cu Î.S. „Aeroportul Internaţional Mărculești”. La momentul actual, nici Ministerul Apărării, nici Î.S. „Aeroportul Internaţional Mărculești” nu deţin actele de primire-predare a patrimoniului de la balanţa ÎS „CCM Vichi”, care nu mai este activă, la balanţa aeroportului. Totodată, nu a fost definitivată şi reorganizarea altor două întreprinderi de stat într-o singură instituție publică – „Centrul de pregătire a specialiștilor şi de suport al Armatei Naționale”. Ministerul Apărării și Agenția Proprietății Publice trebuie să întreprindă măsuri pentru a definitiva reformele respective.
Auditul a mai constatat că, în cadrul unei anchete administrative din anul 2022, s-au stabilit lipsuri de echipament sustras câțiva ani în urmă de către militarii în termen şi cei prin contract, în valoare de 1,5 milioane de lei. După finalizarea anchetei administrative, materialele acumulate au fost transmise organelor competente, fiind intentată o cauză penală pe faptul comiterii infracțiunii cu referire la sustragerea patrimoniului militar.
În total, Hotărârea Curții de Conturi conține 18 recomandări de remediere a situațiilor defectuoase, începând cu luna iulie a acestui an jumătate dintre ele au fost realizate în totalitate sau parțial. Specialiștii ministerului au fost îndemnați să depună mai multe eforturi pentru implementarea definitivă a recomandărilor Curții de Conturi, care vin să îi ajute în asigurarea evidenței depline și transparenței utilizării finanțelor publice și a patrimoniului public al statului.
Ministerul Apărării a gestionat în anul 2021 resurse financiare în mărime de 1,1 miliarde de lei, cheltuieli în mărime de 839,9 milioane de lei și patrimoniu în mărime de 3,7 miliarde de lei.