Viceprim-ministrul Gheorghe Brega s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii UNICEF în RM

Viceprim-ministrul Gheorghe Brega s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii UNICEF în RM

Viceprim-ministrul Gheorghe Brega s-a întâlnit ieri, 11 august, cu reprezentanţii UNICEF în Republica Moldova. În cadrul întrevederii, interlocutorii au discutat despre activitatea Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii în țara noastră și cei 20 de ani de la semnarea Acordului de cooperare între Guvernul Republicii Moldova şi UNICEF.

Vicepremierul pe domeniul social a subliniat importanța respectării drepturilor copiilor de către stat și societate – aspect menționat și în Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. Documentul conține un capitol separat dedicat, exclusiv, Drepturilor Copiilor.

În aceeaşi ordine de idei, s-a discutat despre importanța funcţiei de Viceprim-ministru pe problemele sociale, misiunea căruia este de a coordona activitatea tuturor ministerelor și instituțiilor responsabile de domeniul social.

Gheorghe Brega a mulţumit reprezentanţilor UNICEF pentru suportul pe care îl acordă Guvernului Republicii Moldova în acţiunile de reformă. Potrivit Vicepremierului, proiectele implementate de reprezentanții UNICEF, împreună cu autoritățile naţionale şi locale, au adus rezultate semnificative în domeniul protecţiei copiilor:

– numărul noilor admiteri în internate s-a redus cu peste 70 la sută,

– a scăzut cu o pătrime numărul copiilor aflați în internate,

– de la începutul reformei, s-a redus, cu aproape trei mii, numărul copiilor aflați în instituţii de tip rezidenţial,

– numărul caselor de copii de tip familial a crescut de la 23 la 66.

De asemenea, Viceprim-ministrul a menționat importanța asistenței UNICEF acordată Guvernului în elaborarea şi implementarea celor mai importante documente de politici în domeniul sănătăţii. Astfel, a fost instituită o reţea de centre de sănătate prietenoase tinerilor, a fost îmbunătăţit accesul tinerilor la informaţii, consiliere şi servicii de sănătate.

Gheorghe Brega a solicitat o implicare şi o colaborare cât mai eficientă între coordonatorii de programe UNICEF, ministere şi consultanţii cabinetului Viceprim-ministrului, pentru a accelera definitivarea proiectelor de legi prevăzute în Acordul de Asociere RM-UE.

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii a venit în Republica Moldova în anul 1995.

 

Maria Roşca

Share