Soluţionarea conflictului din Irlanda de Nord, exemplu pentru reprezentanţi ai autorităţilor centrale din RM

Soluţionarea conflictului din Irlanda de Nord, exemplu pentru reprezentanţi ai autorităţilor centrale din RM

În perioada 05-07 august 2015, Institutul Internaţional Causeway pentru Consolidarea Păcii şi Soluţionarea Conflictelor, Crisis Management Initiative şi Ambasada Marii Britanii la Chişinău au organizat pentru o delegaţie din Republica Moldova o vizită de documentare în Irlanda de Nord (Regatul Unit al Marii Britanii). Scopul ei a constat în studierea bunelor practici de reglementare a conflictului din Irlanda de Nord, a mecanismelor instituţionale create pentru instituirea păcii şi a conceptului „justiţiei de tranziţie”.

 Din partea Republicii Moldova au participat viceprim-ministrul Victor Osipov, preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului Raisa Apolschii, şeful Direcţiei generale juridice a Secretariatului Parlamentului Ion Creangă, Procurorul General al Republicii Moldova Corneliu Gurin, Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor Mircea Roşioru şi reprezentantul Biroului pentru reintegrare consultant principal Alin Gvidiani.

 În cadrul vizitei delegaţia moldovenească a purtat discuţii la Şcoala de Drept din Belfast, Ministerul Justiţiei, Biroul Procurorului General, Serviciul public de urmărire penală. De asemenea au avut loc întâlniri cu reprezentanţi ai puterii legislative şi executive, ai diferitor partide politice, cum ar fi Jeffrey Donaldson, membru al Adunării Legislative Naţionale a Irlandei de Nord şi al Parlamentului britanic şi Martin McGuiness, Viceprim-ministru al Irlandei de Nord, exponent al renumitei mişcări politice Sinn Fein. Delegaţia din Moldova a avut întrevederi şi cu activişti ai societăţii civile antrenate în procesul de reintegrare a comunităţilor opozante din Irlanda de Nord, precum şi cu unul dintre comisarii din cadrul Comisiei pentru drepturile omului de la Belfast.

 Participanţii şi partenerii internaţionali implicaţi în această vizită de documentare consideră că ea a oferit material informativ şi modele de politici, care vor fi utile pentru toate instituţiile şi puterile statului (legislativă, executivă şi judecătorească) în dezvoltarea unor noi politici şi a cooperării în domeniul reintegrării Republicii Moldova.

 

Mihaela Rotari

Share