Prim-ministrul s-a întâlnit cu şeful Misiunii OSCE

Prim-ministrul s-a întâlnit cu şeful Misiunii OSCE

Oficialii s-au referit, în mare parte, la procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi priorităţile noului Guvern în acest sens.

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a apreciat înalt rolul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în procesul de reglementare, dar şi sprijinul acordat Republicii Moldova de către aceasta în diverse domenii. Şeful Executivului de la Chişinău a menţionat că soluţionarea conflictului transnistrean este una dintre prioritățile de bază ale Cabinetului de miniștri. Premierul a mai spus că Guvernul îşi propune să impulsioneze procesul de punere în aplicare a prevederilor Acordului de Liber Schimb cu UE care va oferi tuturor agenţilor economici, inclusiv celor din regiunea transnistreană, şansa de a beneficia de oportunităţile şi facilităţile unui regim de comerţ avantajos cu ţările UE.

La rândul său, şeful Misiunii OSCE a remarcat importanţa consolidării capacității instituționale și a coordonării politicilor Guvernului cu privire la procesul de reglementare transnistreană.

În cadrul întrevederii s-a discutat şi despre perspectivele aprobării, în viitorul apropiat, a Strategiei de integrare a minorităţilor, elaborarea căreia a fost susținută de Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale (ÎCMN) al OSCE. Cei doi oficiali au vorbit despre situaţia din Găgăuzia şi interacţiunea autorităţilor centrale cu administraţia UTA Găgăuzia. În acest context, Premierul şi-a exprimat încrederea că între noul Guvern şi administraţia Autonomiei găgăuze va exista o colaborare eficientă, făcând referinţă şi la recenta sa vizită întreprinsă la Comrat şi pe care a calificat-o drept una productivă.

Ambasadorul Scanlan, în numele Misiunii și a ÎCMN, a salutat declarația Prim-ministrului, făcută săptămâna trecută la Comrat, despre crearea în Parlament a grupului de lucru permanent pe problemele Găgăuziei în cadrul uneia dintre primele sesiuni parlamentare din această toamnă.

Misiunea OSCE activează în țara noastră din 1993 și a fost înfiinţată la solicitarea Republicii Moldova, în vederea asistării autorităţilor moldoveneşti în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

 

Doina Secrieru

Share