Vamă: Au fost eliberate 12 932 viniete într-o săptămână

Vamă: Au fost eliberate 12 932 viniete într-o săptămână

În cadrul activităţilor de control desfăşurate de către inspectorii Serviciului Vamal în zonele de competenţă, în perioada  03 – 09 august au fost înregistrate 86 cazuri contravenţionale în baza cărora au fost aplicate amenzi în sumă de peste 320 mii lei.

Atât pe sensul de ieșire, cât și pe sensul de intrare în țară, frontiera Republicii Moldova a fost traversată de circa 70 mii autoturisme, peste 15 mii autocamioane și în jur de 2400 autocare. Este de menționat că cele mai multe unități auto au traversat frontiera de stat a R.Moldova prin frontiera moldo-română și anume: Postul vamal Leușeni-Albița (rutier)  – 15518 unități de transport; Postul vamal Sculeni-Sculeni (auto) – 13165 unități de transport;  Postul vamal Giurgiulești-Galați (rutier) – 11360 unități de transport.

Dacă în perioada 03-09 august 2014 numărul mijloacelor de transport care au traversat frontiera de stat a fost de 63 660 unități auto, în aceeași perioadă a anului 2015 s-a înregistrat o creștere semnificativă a traficului în posturile vamale – 88 078 unități auto.

În intervalul de timp vizat au fost eliberate 12 932 viniete, fiind alocate în bugetul de stat aproximativ 2,7 milioane lei.

Serviciul Vamal face apel la atitudinea responsabilă a cetăţenilor și respectarea procedurii de achitare a taxei – Vinieta din timp.

Totodată, persoanele sunt atenționate să nu recurgă la acţiuni ce sfidează legislaţia, implicit falsificarea Vinietei. Datorită mecanismelor de control şi sistemului automatizat de evidenţă gestionat de Serviciul Vamal, orice tentativă de fraudare a legii va fi depistată cu aplicarea sancţiunilor conform legislației în vigoare. Astfel, în perioada vizată au fost depistate 21 cazuri și aplicate amenzi în sumă de 43 mii lei.

Reamintim că taxa de folosire a drumurilor Republicii Moldova pentru autovehiculele înmatriculate în străinătate variază de la 4 euro pînă la 50 euro.

În weekend, inspectorii vamali au prevenit o tentativă de transportare frauduloasă a peste 2 600 țigarete  și au depistat două cazuri de declarare neautentică a mărfurilor.

 

Mihaela Rotari

Share