Rosselhoznadzor a ridicat interdicțiile la exportul de fructe pe piața rusă pentru încă 17 companii din R. Moldova
Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară, Rosselhoznadzor, anunță pe pagina sa oficială că din 7 august vor fi anulate interdicţiile temporare la livrările de fructe pe piața rusă pentru încă 17 companii din Republica Moldova, informează MOLDPRES.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Rosselhoznadzor, Federația Rusă a decis să continue experimentul privind importul de caise, piersici, vişine, cireşe, mere, pere, gutui, nectarine, prune şi porumbele. Numărul companiilor care au primit dreptul de a livra fructe în Rusia este limitat, în listă au fost incluse doar întreprinderi din autonomia găgăuză.
Livrările au fost deblocate după ce s-a constatat că produsele livrate din Republica Moldova corespund standardelor de carantină şi fitosanitare ale Federaţiei Ruse, iar Agenția Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) şi-a asumat angajamentul de a garanta respectarea acestor standarde.
La 12 iunie 2015, la un an de la introducerea embargoului, R. Moldova a reluat exporturile de fructe către Federația Rusă, sub garanția ANSA şi după avizul pozitiv al experţilor Rosselhoznadzor, care au inspectat la sfîrşitul lunii mai producători şi sistemul de certificare a produselor din Moldova. Inspecţia rusă a permis exportul de mere, pere, gutui, caise, vișine, cireșe, piersici, nectarine, prune și porumbele proaspete pentru 8 companii. De asemenea, au fost ridicate interdicţiile pentru raioanele Grigoriopol, Dubăsari, Camenca, Rîbniţa şi Slobozia din stînga Nistrului.
Rosselhoznadzor a anunţat atunci că a oferit dreptul de export „în calitate de experiment și se bazează inclusiv pe constatarea lipsei elementelor supuse carantinei fitosanitare în produsele moldovenești la exportul de mere”.
Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară a interzis importul fructelor din Republica Moldova pe 21 iunie 2014. Autoritatea rusă a motivat decizia prin faptul că producătorii moldoveni ar fi încălcat cerinţele fitosanitare. Chișinăul a calificat această decizie drept una politică.
Anterior aproximativ 93 la sută din exporturile de mere, estimate la 43,7 milioane de dolari SUA și 80 la sută din exporturile de prune, estimate la 21,1 milioane de dolari SUA, erau direcționate spre Federația Rusă.