(FOTO) Ministrul Bolea – la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”

(FOTO) Ministrul Bolea – la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a efectuat o vizită de lucru la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” pentru a face cunoștință cu activitatea științifică a Instituției, informează OFICIAL.

Pentru început, oficialul s-a deplasat la câmpul demonstrativ, unde se produc 26 de hibrizi performanți, la sectoarele de multiplicare a semințelor de forme parentale și loturile de hibridare. Institutul de Fitotehnie Porumbeni, crează hibrizi de porumb de categorii biologice superioare, adaptați la condițiile climatice a Moldovei.

Ministrul a fost informat despre potențialul genetic de producere a hibrizilor autohtoni, despre recolta așteptată în condițiile acestui an secetos. De asemenea, i-au fost prezentate și cercetările privind crearea liniilor consangvinizate și a hibrizilor de porumb timpuriu. În contextual celor văzute, ministrul a spus că: „Știința agrară din țara noastră trebuie susținută și dezvoltată. Este o mare diferență între ceea ce am văzut la Porumbeni și pe lanurile din țară. Plantele sănătoase și știuleții bine dezvoltați, demonstrează că, hibrizii moldovenești sunt rezistenți la condițiile de secetă severă. În atare situație, producătorii trebuie să dea prioritate anume acestor hibrizi, care pot să le asigure o recoltă pe potriva așteptărilor”.

Referitor la recolta de porumb din acest an, Vladimir Bolea a spus că, deși recoltarea abea a început, se așteaptă ca roada să fie mai redusă față de anul precedent, cu excepția la hibrizii moldovenești.

Ulterior, ministrul a discutat cu angajații Institutului despre problemele actuale, realizările și perspectivele de dezvoltare, specificând că, crearea noilor hibrizi de porumb cu potential înalt de producție, rezistenți la secetă, sunt foarte necesari sectorului agricol, mai ales, că schimbările climatice tot mai des ne afectează.

„Realizările științifice obținute de savanții Institutului trebuie valorificate, fie prin producerea semințelor hibridate destinate producătorilor din țară, fie la export. Produsul științific poate aduce plus valoare sectorului agricol și economiei țării, de aceea , investițiile în sectorul de ameliorare și producere a semințelor sunt necesare“, a menționat oficialul.

Deși Republica Moldova este o țară mica, totuși, specialiștii recomandă cultivarea diferitor soiuri de porumb în diferite zone. Cercetătorii sunt preocupați de întroducerea genelor care vor permite aruncarea mai rapidă a umiditității din boabe.

Share