Astăzi este Ziua Mondială a Inimii
De Ziua Mondială a Inimii, marcată în fiecare an pe 29 septembrie, CNAM îndeamnă populația să acorde o atenție deosebită propriei sănătăți și reiterează mesajul că problemele cardiace pot fi prevenite, informează OFICIAL.
Consumul în exces de alimente, lipsa exercițiilor fizice, dietele nesănătoase, tensiunea arterială ridicată, nivelul înalt al colesterolului și al glucozei sunt factori care pot declanșa boli de inimă și care ne amenință propria viață și pe cea a celor dragi.
Aproape jumătate dintre decesele cauzate de boli netransmisibile în întreaga lume au loc din cauza bolilor cardiovasculare.
În Republica Moldova, fiecare a patra persoană suferă de boli ale aparatului circulator, iar fiecare al doilea deces este provocat de acest tip de maladii.
Persoanele cu boli cardiovasculare primesc tratament finanţat din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) la toate nivelurile de asistenţă – urgentă, primară, de ambulatoriu, spitalicească, servicii medicale de înaltă performanţă.
În cadrul asistenţei medicale primare sunt acoperite serviciile de prevenire, depistare precoce şi supraveghere a maladiilor cardiovasculare. Totodată, sunt compensate o varietate de medicamente destinate tratării acestor boli. În primele șase luni ale acestui an, CNAM a alocat 214 milioane de lei pentru preparatele respective, cu peste 46 de milioane mai mult față de perioada similară a anului trecut, iar peste 391 de mii de persoane au beneficiat de medicamente compensate pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare. Banii alocaţi pentru preparatele administrate în tratamentul de durată al acestor boli au cea mai mare pondere (56%) în structura cheltuielilor efectuate pentru medicamentele compensate.
La nivelul asistenţei medicale spitaliceşti, CNAM finanţează operaţii pe cord, înclusiv minim-invazive, servicii moderne de diagnostic şi tratament al dereglărilor de ritm cardiac, servicii de reabilitare cardiologică. În primul semestru al anului curent, mai mult de trei mii de persoane au beneficiat de operaţii pe cord, pentru care din fondurile AOAM au fost alocați peste 154 de milioane de lei.
Alte 63 de intervenţii au fost efectuate în cadrul programului „Studiu electrofiziologic şi ablaţii”, care oferă acces la servicii moderne de diagnostic şi tratament al dereglărilor de ritm cardiac. Pentru intervenţiile efectuate în cadrul acestui program, CNAM a alocat, în prima jumătate a anului, peste 835 de mii de lei, inclusiv pentru consumabilele costisitoare.
Totodată, în prima jumătate a anului curent, pentru diagnosticarea afecţiunilor cardiologice au fost prestate servicii medicale de înaltă performanţă în valoare de peste șapte milioane de lei.
Conform datelor CNAM, în aceeași perioadă, în spital au fost tratate peste 22 mii de cazuri referitoare la maladii ale aparatului circulator, dintre care cele mai multe ţin de boala ischemică a inimii, atunci când scăderea fluxului de sânge sau lipsa de oxigen afectează funcţiile inimii.
Fiecare dintre noi poate să investească pentru a avea o inimă sănătoasă: să se alimenteze sănătos, să facă mai multă mișcare, să renunțe la fumat și la alte vicii, să-și verifice periodic tensiunea arterială, colesterolul și glicemia, să se adreseze la medic la primele semne de boală.