„Cei care vor lupta de partea agresorului” riscă să rămână fără cetățenia Republicii Moldova. Anunțurile șefului statului

„Cei care vor lupta de partea agresorului” riscă să rămână fără cetățenia Republicii Moldova. Anunțurile șefului statului

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă, a vorbit despre recomandările aprobate de Consiliul Suprem de Securitate, ședința căruia a avut loc sâmbătă, 24 septembrie curent. Potrivit spuselor sale, a fost examinată situația în contextul schimbărilor ce pot surveni în regiune și în special în Republica Moldova, urmare a anunțurilor privind mobilizarea în Federația Rusă, referendumurile secesioniste în regiunile ucrainene sub controlul rușilor și utilizarea armelor neconvenționale, informează OFICIAL.

Potrivit șefului statului, au fost analizate eventualele riscuri: creșterea fluxului de refugiați, întreruperea gazului, perturbarea furnizării de energie electrică, exploatarea crizei de către grupuri infracționale și agenți străini pentru destabilizare internă.

Consiliul Suprem de Securitate a aprobat o serie de recomandări, inclusiv:

– creșterea vigilenței și actualizarea planurilor de acțiuni, corespunzător noilor riscuri;

– monitorizarea mai riguroasă a situației din regiunea transnistreană și descurajarea implicării populației din această zonă în activități de mobilizare desfășurate de Federația Rusă;

– pregătirea pentru un eventual flux sporit de refugiați;

– aprovizionarea cu resurse energetice alternative, în cazuri de urgență;

– verificarea planurilor de contingență în caz de incidente nucleare.

„În prezent, riscul de folosire a armelor nucleare este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil. În acest context, s-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventualitatea consecințelor unor incidente nucleare și să reia campania de comunicare despre măsurile de protecție în situație de accident nuclear. Rog cetățenii să fie atenți la comunicările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență la acest subiect”, a declarat Maia Sandu.

Șeful statului a mai spus că există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării. „Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia FR, și se înrolează de partea agresorului”, a adăugat oficialul.

Totodată, a fost solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să inițieze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare a cetățenilor Republicii Moldova rezidenți în Federația Rusă în cadrul activităților de mobilizare desfășurate. Ministerul, alte instituții vor întreprinde măsuri de susținere a cetățenilor Republicii Moldova care vor să revină acasă din Federația Rusă. Ambasada deja lucrează în regim extins pentru a răspunde solicitărilor în creștere.

„În ultimul timp, a crescut numărul de incidente în zona de securitate. Cetățenii sunt supuși unor controale, care nu sunt conforme standardelor misiunii de pacificare. Reprezentanții noștri în Comisia Unificată de Control solicită clarificări și lucrează să de-escaladeze situația.

Este evident că riscurile de securitate sunt în creștere. Aceasta înseamnă că avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice. Toate instituțiile din aceste sectoare sunt mobilizate pentru a răspunde adecvat acestor riscuri”, a subliniat Președintele.

Share