Natalia Gavrilița a vizitat Incubatorul de Afaceri din Cahul
Prim-ministra Natalia Gavrilița a efectuat o vizită la Incubatorul de Afaceri Cahul. Prin intermediul instituției publice, fondate în 2017, companiile incubate și potențialii antreprenori primesc consultanță pentru dezvoltarea afacerilor, dar și posibilitatea de a beneficia de spațiu de lucru sau infrastructură IT pentru lansarea startup-urilor, pentru o perioadă de 3 ani.
Șefa Executivului a făcut un tur prin sediul laboratorului și a discutat cu câțiva rezidenți despre dificultățile cu care se confruntă.
Una dintre beneficiarele Incubatorului de Afaceri este Doinița Cebanu, care și-a deschis un atelier de croitorie, în cadrul căruia activează 9 angajați. Dezvoltarea afacerii a fost posibilă datorită suportului financiar de 130 mii lei, obținut prin intermediul proiectelor „Start pentru tineri” și „Femei în afaceri”. La moment, compania se confruntă cu o criză acută de angajați, chiar dacă condițiile de activitate sunt destul de atractive.
O altă companie rezidentă a deschis un Centru de instruire pentru copii, oferind cursuri în 13 domenii, precum programare, robotică, aritmetică mentală, mnemotehnică, studierea limbei engleze prin metode inovative etc. Potrivit antreprenoarei „Kids Academy”, Mariana Pascal, peste 340 de copii din raionul Cahul beneficiază de serviciile Centrului.
„Din discuțiile pe care le-am avut cu câțiva antreprenori de aici, din sudul țării, m-am convins că e imperativ să îmbunătățim condițiile de trai, infrastructură, serviciile de sănătate și educație pentru a convinge oamenii să rămână acasă. Trebuie să punem în circuitul economic activele neutilizate până acum. Inclusiv, pilotăm acum platformele industriale multifuncționale care vor fi atractive în regiuni, iar în luna octombrie ODA va lansa un nou program – Inovații digitale și start-up-uri tehnologice. Mă bucur că, în pofida tuturor dificultăților, la Incubatorul de afaceri din Cahul se fac lucruri extraordinare, mai ales în ceea ce privește educația economică a tinerei generații”, a spus prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul discuțiilor cu rezidenții Incubatorului de afaceri.
De asemenea, șefa Executivului a vorbit despre oportunitățile noului mecanism guvernamental de finanțare a mediului de afaceri, FACEM, prin intermediul căruia întreprinderile mici și mijlocii din Moldova vor avea acces la finanțare pe termen lung la un fond de creditare cu condiții preferențiale. Un alt program, susținut de ODA, vine în sprijinul businessului prin intermediul programului de retehnologizare și eficiență energetică, cu o componentă de finanțare în avans a instalațiilor fotovoltaice.
„Luna aceasta am dedicat-o economiei și am avut o serie de evenimente în care am interacționat cu oamenii de afaceri. Mai nou, împreună cu ODA am lansat fondul FACEM – menit să ofere resurse investiționale la dobânzi avantajoase. Traversăm cu toții o perioadă cu multă incertitudine și suntem conștienți că este nevoie de mai multă predictibilitate și stabilitate economică pentru a putea administra o afacere. De aceea, vrem să creăm un mediu mai favorabil pentru companiile mici și să le ajutăm să crească”, a conchis prim-ministra.
În prezent, în cadrul Incubatorului activează 22 companii, cu diverse tipuri de activitate, precum industria creativă, agricultură, proiecte pentru eficiență energetică, producerea de articole vestimentare, educație timpurie ș.a.