Reprezentanții Ministerului Mediului participă la a IV-a reuniune regională în Franța

Reprezentanții Ministerului Mediului participă la a IV-a reuniune regională în Franța

În aceste zile, reprezentanți ai Ministerului Mediului și proiectului EU4Environment participă la cea de-a 4-a reuniune regională, care se desfășoară în Paris, Franța. Acest eveniment oferă Republicii Moldova oportunitatea de a promova mai mult principiile economiei circulare, inițierea proiectelor privind cartografierea deșeurilor industriale etc.

Pe lângă programul Uniunii Europene pentru Mediu, delegația Ministerului Mediului este condusă de secretara de stat, Iordanca-Rodica Iordanov. Scopul participării Moldovei la această reuniune este de a prezenta realizările țării noastre în implementarea programului, actualizarea activităților pentru 2022-2023, revizuirea angajamentelor guvernamentale și activitățile de comunicare.

În Republica Moldova am reușit să asigurăm un dialog interministerial continuu pe tema Economiei Verde prin desfășurarea ședințelor Grupului de Lucru Interministerial pentru promovarea dezvoltării durabile și a Economiei verzi. Acest instrument a servit la consolidarea capacităților guvernamentale și a dialogului interministerial privind economia verde, Pactul verde al UE, economia circulară și noua agendă de asociere în domeniul mediului în Republica Moldova.

”Și acum, în Moldova, avem un instrument special pentru a ne măsura performanța – setul național de indicatori de creștere verde. Anul acesta am elaborat și lansat Raportul Național „Către Transformarea Verde a Republicii Moldova: situația actuală 2021”. Considerăm că măsurarea amprentei de mediu a activităților economice este un element fundamental al transformării ecologice. Indicatorii OCDE de creștere verde oferă un cadru de monitorizare la nivel național. Acestea permit Republicii Moldova să ia decizii informate în vederea realizării priorităților de politică pentru economia verde și circulară, reducerea poluării și decuplarea creșterii economice de degradarea mediului”, a declarat Iordanca-Rodica Iordanov.

Săptămâna Verde a UE 2022, Ziua Mondială a Mediului 2022, Ziua Mondială a Curățeniei 2022 cu recenta campanie de conștientizare și curățenie din 17 septembrie (mai mult de 60 de site-urile au fost curățate și ministerul nostru a colectat deșeuri pe un mic râu Ichel – toate deșeurile colectate fiind transportate pentru sortare și reciclare ulterioară) și campania recent lansată privind stilul de viață durabil, imaginile și videoclipurile proiectului, diseminate pe scară largă datorită sprijinului european. Delegația Uniunii în Republica Moldova și sprijinul acesteia în comunicare strategică.

Share