Prioritățile Comisiei protecție socială, sănătate și familie în noua sesiune parlamentară

Prioritățile Comisiei protecție socială, sănătate și familie în noua sesiune parlamentară

Deputatul PAS, Dan Perciun, Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie a prezentat prioritățile în noua sesiune parlamentară, informează OFICIAL. 

El s-a referit la fiecare domeniu în parte:

„🔰Protecție sociallă

Sunt 4 domenii cheie pe care ne vom axa următoarele luni și mai multe inițiative mai mici, dar importante.

✅ 1. Compensarea cheltuielilor pentru energie

Lucrăm cot la cot cu Ministerul și UNDP. La început de octombrie începem procesul de înregistrare a gospodăriilor în sistemul informațional. Vom avea anul ăsta un mecanism mai ținit, care va stabili vulnerabilitatea în funcție de proporția din venitul familiei cheltuită pe energie.

✅ 2. Tinerile familii

Mai mulți bani pentru familii cu copii și mai multe servicii de îngrijire a copiilor sub 3 ani. Din octombrie – apare indemnizația de 1000 de lei pentru copiii sub 2 ani. Adițional, din octombrie crește ajutorul social pentru familiile cu copii cu cca 30%. Totodată, până
la finalul lui septembrie prezentăm legea cadru pentru serviciile de îngrijire alternativă a copiilor (bone, mini-creșe familiale, creșe în cadrul angajatorilor). Asta va permite să impulsionăm crearea locurilor de creșă. Iar prin modificări la Codul Fiscal vrem să dăm voie angajtorilor de la 1 ianuarie să ofere câte 2500 de lei pe lună neimpozabli pentru părinții care revin din concediu, pentru acoperirea costurilor de îngrijire a copiilor.

✅ 3. Combaterea muncii nedeclarate

La acest capitol vrem să avem o abordare echilibrată – atât să stimulăm business-ul să treacă pe alb, cât și să reformăm și consolidăm Inspecția Muncii. Împreună cu Ministerul vom prezenta în octombrie o lege prin care să creăm un mecanism automat de subvenționare a creșterilor salariale. Crești salariul unui angajat cu 50% – statul acoperă contribuțiile sociale și medicale pe această creștere timp de 2 ani. La capitolul Inspecție – schimbăm structura, creștem salariile cu aproximativ 25%, reducem personalul, schimbăm criteriile de risc pentru planificarea controalelor și le focusăm pe munca nedeclarată și clarificăm cadrul legal privind vizitele inopinate.

În agricultură – introducem un sistem de vouchere pentru simplificarea evidenței zilierilor și vom insista activ ca mecansimul de subvenționare să țină cont de plata obligațiilor fiscale.În același context, săptămâna viitoare va fi modificată HG privind ajutorul social care la fel va urmări stimularea angajării în câmpul muncii și va încuraja zilierul să muncească legal munca legală în agricultură.

✅ 4. Politica în domeniul dizabilității

Sunt extrem de mult de făcut. Din cele mai importante: Plan național de accesibilizare a clădirilor publice (întârzie de 30 de ani), Plan național de extindere a serviciilor de intervenție timpurie, Publicarea raportului statistic anual privind persoanele cu dizabilități (ori statistica actuală e puțină și insuficientă), asigurarea cu servicii de reabilitare a copiilor cu deficiențe de auz, asigurarea funcționalității sistemului de asigurare cu dispozitive asistive a nevăzătorilor, revizuirea cadrului legal privind stabilirea dizabilității (aici îs vreo 4 chestii care trebuie făcute), reforma CRAP prin absorbția SAP-urilor, concept de asigurare cu servicii pentru copii cu dizabilități severe în instituții de învățământ, stimularea angajării persoanelor cu dizabilități

Altele: vor crește salariile la asistenții parentali profesioniști, asistenți sociali, funcționarii din cadrul Inspecției Muncii și CNAS. CNAS și IM vor fi restructurate. Lucrăm cu ministerul la o viziune privind politica de resurse umane în raport cu asistenții sociale – creștere în carieră, trepte profesionale etc. Tot până la final de an Consiliul pentru Acreditarea Serviciilor Sociale va fi absorbit în cadrul Ministerului și în general vom avea un concept privind reforma structurală a întregului sistem cu revizuire competențelor în autoritățile publice locale și centrale. Vom avea și o evaluare externă a activității ANOFM.

Tare bine ar fi să reușim și să modificăm cadrul legal privind întreprinderile sociale și să impulsionăm domeniul.

Adițional urmează să revizuim Legile privind veteranii și Legea 1544 privind asigurarea cu pensii a militarilor.

🔰Sistemul medical

Dincolo de cele 2 reforme cheie unde Ministerul Sănătății are leadership-ul – reforma Agenției Naționale pentru Sănătate publică și sistemul spitalicesc, pe platforma comisiei vom promova următoarele proiecte:

-Controlul tutunului – introducerea sistemului track and trace – urmărire a provenienței – pentru combaterea contrabandei
-Adoptarea Legii cadru privind biobăncile
-Modifcarea Legii privind sănătate reproductivă
-Reglementarea acizilor trans
-Adoptarea legii privind activitatea de psiholog (tare sper să reușim)
-Modificarea Legii 299 privind copii cu comportament deviant
-Modificarea Legii privind sănătatea mentală
-Modificarea Legii privind exercitarea profesiei de medic
-Elaborarea unui concept privind reglementarea malpraxis-ului (tare sper să reușim)”, spune Perciun.

Deputatul menționează că programul e ambițios, „dar alături de colegii din Minister și cei din Comisie, Dorian Istratii, @adrian belî, Ana Oglindă, Maria Pancu și Liliana Grosu sunt optimist că vom reuși”.

Share