Marin Ciobanu, la MBW: „Investitorul este ca o fată mare, pe care întâi trebuie s-o cucerești, să-i dăruiești flori, s-o impresionezi”

Marin Ciobanu, la MBW: „Investitorul este ca o fată mare, pe care întâi trebuie s-o cucerești, să-i dăruiești flori, s-o impresionezi”

„Investitorilor, care doresc să investească în Republica Moldova, vreau să le comunic faptul că noi suntem foarte flexibili, avem tot timpul urechea aplecată și acționăm la necesitățile și cerințele lor”. Declarația a fost făcută de Marin Ciobanu, directorul Agenției de Investiții, în discursul ținut la Moldova Business Week 2022, cu genericul „Moldova – destinație de relocare și soluție pentru lanțul de aprovizionare regională” – eveniment organizat de Agenția de Investiții în parteneriat cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), informează OFICIAL. 

Marin Ciobanu a spus că anume la solicitarea companiilor străine a fost creat Colegiul de Inginerie, pregătește tehnicieni, maiștri, mecatroniști pentru mașini unelte-scule, pe care l-a condus până nu demult  în paralel cu Zona Economică Liberă Bălți.

„Forța de muncă calificată, mai ales cea cu profil tehnic, este cheia succesului în procesul de atragere a noilor investitori. Vreau de asemenea să vă anunț că în curând la Chișinău va fi deschis cel mai mare centru de formare, inițial cu două direcții de competență, prelucrare în metal și producerea produselor din masă plastică prin injecție. Datorită GIZ, au fost procurate 2 mașini unelte scule foarte performante (de 500 mii euro), precum și (USAID), cu care am semnat un acord de finanțare acestui centru cu circa 1 mln. dolari”, a spus el.

Demnitarul a precizat că, războiul în țara vecină, creșterea prețului la resursele energetice, epidemia de Coronavirus, au provocat amenințări serioase asupra multor economii naționale, iar declanșarea unei crize economice mondiale este practic inevitabilă. Mai mult,  Republica Moldova, în ultimii 30 ani, a fost grav afectată de „Coronavirus Corupția”, din cauza căreia au fost ratate zeci de companii și mii de locuri de muncă.

„Studiile internaționale arată că, din volumul anual de investiții într-o țară, peste 50% sunt investițiile companiilor care deja au investit. Acest lucru se confirmă și în Republica Moldova. Avem compania Draexlmaier care s-a extins de câteva ori și are acum 4 fabrici în gestiune, Sumitomo – la Orhei și mai nou la Strășeni, Gebauer&Griller care s-a extins în 2016, iar în acest an au dat start unui nou proiect investițional. Chiar dacă cota întreprinderilor cu capital străin este numai de 7,5%, întreprinderile cu ISD au o contribuție semnificativă la formarea bugetului, contribuind cu 30% din toate impozitele de venit acumulate la buget. Angajații companiilor cu ISD primesc, în mediu, salarii de 2 ori mai mari comparativ cu salariații din companiile private locale”, a menționat directorul Agenției de Investiții.

Marin Ciobanu a precizat că este imperativ să protejăm și să susținem investitorii care au investit în RM, de altfel riscăm să-i pierdem.

„Investitorul este ca o fată mare, pe care întâi trebuie s-o cucerești, să-i dăruiești flori, s-o duci la teatru, s-o impresionezi. Odată cucerită trebuie să-i intri voie, s-o satisfaci din toate punctele de vedere, de altfel ea pleacă la altul. Într-un cuvânt, după părerea mea, investitorul trebuie tratat, precum vaca sfântă în India! Nu exagerez când spun acest lucru, de multe ori sunt întrebat, care a fost cheia succesului în dezvoltarea zonei economice libere „Bălți”, pe care am avut onoarea s-o creez la începutul anului 2010 și s-o administrez până la 1 septembrie 2022? Creată în câmp, ZEL „Bălți”, cu peste 10 mii de locuri de muncă, a ajuns astăzi să asigure 33% din exporturile industriale și 15% din exporturile totale ale țării. Simplu, mi-am propus ca scop să conlucrez și să apăr fiecare companie de parcă ar fi compania mea. Pe parcursul a 12 ani de activitate, am înregistrat peste 80 de companii, nici una nu a primit refuz, înregistrarea fiecăreia din ele nu a durat mai mult de 5 zile, iar acolo unde a fost necesar pregăteam împreună cu  colegii mei pentru viitorii rezidenți-investitori toate documentele și actele necesare”, a precizat demnitarul.

Șeful Agenției de Investiții a mai spus că în Republica Moldova va fi  creată o platformă specială.

„Am convenit cu Doamna Prim-ministru să creăm o Platformă de Cercetare, Dezvoltare și Inovare în Inginerie cu facilități fiscale foarte atractive, iar în acest sens au fost identificate circa 20 mii m2. Pentru a stimula investițiile private în Cercetare, Dezvoltare și Inovare , la nivel internațional, guvernele alocă din ce în ce mai multe resurse publice sub formă de subvenții sau stimulente fiscale. Noi trebuie să creăm premise, în rest mediul de afaceri este activ. Ceva similar avem în Parcul virtual IT, cu circa 1200 companii înregistrate, cifră de afacere de 8 mrd. lei și cel mai important peste 15 mii de locuri de muncă create”, a precizat el.

Marin Ciobanu a mai spus că, investițiile în educație trebuie să meargă în paralel cu atragerea de investiții și crearea oportunităților.

„Pe această cale doresc să accentuez că ușa la Agenția de Investiții este mereu deschisă și veți avea tot suportul din partea echipei întru realizarea cu succes a proiectelor investiționale la noi în țară. Iar noi vom avea grijă să vă susținem și să vă satisfacem la toate etapele procesului investițional”, a conchis Marin Ciobanu.

Share