În atenția beneficiarilor de lucrări pentru care zilierii exercită activităţi necalificate cu caracter ocazional!
În urma analizei indicatorilor din Dările de seamă privind reţinerea impozitului pe venit, a primelor de asigurări sociale obligatorii de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate (Forma IPC21) prezentate de către plătitorii de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru luna iulie a anului 2022, Casa Națională de Asigurări Sociale a constatat declararea neconformă de către unii beneficiari de lucrări a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii aferente zilierilor, care exercită activităţi necalificate cu caracter ocazional.
Potrivit prevederilor punctului 1.9 din anexa nr. 1 la Legea nr.489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, modificată prin Legea nr. 160 din 7 iulie 2022 pentru modificarea unor acte normative, beneficiarii de lucrări au obligația calculării, declarării și achitării contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii pentru persoanele fizice care exercită activităţi în calitate de zilieri în temeiul Legii nr.22/2018 privind exercitarea unei activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, cu excepţia pensionarilor, persoanelor cu dizabilităţi, precum şi a persoanelor care se încadrează în categoriile de plătitori prevăzute la pct.1.1-1.8 din anexa menționată.
Cu toate acestea, unii beneficiari de lucrări au declarat pentru luna iulie 2022 contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii aferente zilierilor care desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional pentru persoanele care sunt pensionari sau se încadrează în altă categorie de plătitor de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat.
De asemenea, prin Legea nr. 160/2022 a fost modificat articolul 9 alineatul (2) al Legii nr.22/2018 privind exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Astfel, remunerația zilnică a zilierului nu poate fi mai mică decît cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real calculat pentru o zi de muncă cu durata de 8 ore, care prin Hotărârea Guvernului nr. 142/2022 pentru modificarea punctului 1 din Hotărârea Guvernului nr. 165/2010 cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real a fost stabilit în mărime de 20,71 lei pe oră, sau 3500 lei lunar.
Totodată, potrivit datelor declarate pentru luna iulie 2022, în unele cazuri, remunerația zilnică este mai mică de 165,68 lei, suma minimă calculată reieșind din prevederile prenotate (20.71 lei) x 8 ore).
Suplimentar comunicăm, că prevederile Legii nr. 22/2018 se aplică doar beneficiarilor de lucrări din agricultură.
Plătitorii de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat, care la completarea Dărilor de seamă Forma IPC21 au admis neconformitățile menționate, urmează să prezinte dări de seamă corectate în conformitate cu reglementările stabilite.
Casa Națională de Asigurări Sociale atenționează asupra faptului, că calcularea și declararea neconformă a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, în special, a celor datorate de beneficiarii de lucrări pentru zilierii care exercită activități necalificate cu caracter ocazional duce la neincluderea acestor contribuții la stabilirea pensiilor și altor prestații de asigurări sociale.