Proiectul de modificare a Legii fondurilor asigurărilor medicale și asigurărilor sociale – aprobat de Comisia economie, buget și finanțe

Proiectul de modificare a Legii fondurilor asigurărilor medicale și asigurărilor sociale – aprobat de Comisia economie, buget și finanțe

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au aprobat, în ședința de astăzi, raportul la proiectul de modificare a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2022, informează OFICIAL.

Legea modificată prevede venituri în sumă de 12,559 miliarde de lei, cu 186 milioane de lei mai mult față de planul aprobat.

În același timp, volumul cheltuielilor FAOAM pentru anul în curs a fost majorat cu 215 milioane de lei și va constitui 12,833 miliarde de lei. Această majorare este determinată de creșterea cheltuielilor aferente fondului pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice. De asemenea, creșterea cheltuielilor este determinată de majorarea salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, începând cu 1 octombrie 2022.

Fondurile AOAM vor avea un deficit de 274 milioane de lei, cu 29 milioane de lei mai mult față de planul aprobat. Deficitul va fi acoperit din contul soldului mijloacelor financiare la începutul anului.

De asemenea, Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, astăzi, raportul la proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul 2022.

Potrivit documentului veniturile  și cheltuielile totale ale BASS au fost majorate cu 1,155 miliarde de lei și vor constitui 34,197 miliarde de lei.

Scontarea cheltuielilor a fost efectuată în baza analizei executării indicatorilor în semestrul I al anului în curs, precum și a dinamicii numărului beneficiarilor și mărimilor medii ale prestațiilor sociale.

Totodată, cheltuielile propuse includ  și mijloacele financiare suplimentare din bugetul de stat pentru acordarea, începând cu data de 1 octombrie 2022, a unui suport financiar în sumă de 1500 de lei pentru beneficiarii de toate tipurile de pensii/alocații sociale de stat, stabilite până la data de 1 octombrie 2022 și care sunt domiciliați în Republica Moldova, al căror cuantum lunar nu depășește 5000 de lei.

De asemenea, cheltuielile includ și mijloace financiare necesare pentru stabilirea, începând cu data de 1 octombrie 2022, a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani în mărime de 1000 de lei, tuturor copiilor indiferent de statutul părintelui (asigurat sau neasigurat).

Urmează prezentarea și dezbaterea proiectelor în cadrul ședinței plenare a Legislativului.

Share