Agricultorii se pot adresa la „Apă Canal Chișinău” după nămol de la stația de epurare pentru câmpurile agricole

Agricultorii se pot adresa la „Apă Canal Chișinău” după nămol de la stația de epurare pentru câmpurile agricole

Ţinând cont de faptul, că producerea nămolului nu poate fi stopată, acesta formându-se zilnic în volum de circa 100 m.c., iar volumul de nămol stocat în depozitele special amenajate la SE mun. Chişinău a crescut considerabil, executivul furnizorului de apă vine cu soluții viabile pentru utilizarea acestuia.

Urmare a ședinței comune cu participarea reprezentanților Ministerului Mediului, administrației S.A. „Apă-Canal Chişinău” cu privire la tratarea, depozitarea nămolurilor de la Stația de epurare a mun. Chişinău s-a decis utilizarea acestuia în calitate de îngrășământ organic şi fertilizant al solului pentru culturile tehnice.

Prin urmare, administrația S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” susține că, nămolul poate fi utilizat cu succes în agricultură, încurajându-i pe fermieri să înlocuiască îngrăşămintele chimice cu nămol.

Astfel, S.A. „Apă – Canal Chişinău” este gata să pună la dispoziție fermierilor nămolul deshidratat şi stabilizat de la SE a mun. Chişinău. Doritorii se pot adresa la Stația de epurare, Chișinău din str. Lunca Bâcului, 24 sau pot expedia o solicitare pe adresa de email al întreprinderii accc@acc.md.

La necesitate, acest nămol poate fi transportat pe câmpurile agricole ale fermierilor şi a persoanelor juridice/fizice. De menționat că, nămolul respectiv are umiditatea medie de 73 % şi conținutul de 75-80% de substanțe organice şi minerale (azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu etc.) pentru utilizarea acestuia pe câmpurile arabile în calitate de fertilizant al solului şi îngrășământ mineral pentru culturile tehnice (la cultivarea rapiței, porumbului, cerealelor, sfeclei de zahăr etc.).

Concomitent, nămolul respectiv poate servi şi ca umplutură pentru amenajarea râpelor, carierelor, denivelărilor, gropilor etc. În același context, S.A. „Apă-Canal Chişinău” este dispusă să prezinte rapoarte de calitate a nămolului deshidratat, dozele de utilizare pentru diferite culturi, în conformitate şi în baza rapoartelor şi studiilor elaborate de către Institutul de Ecologie si Geografie al AŞM şi Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecție a Plantelor. La necesitate, va efectua investigații ale solului unde se va stabili utilizarea nămolului.

Share