China sancționează economic Taiwanul: nu mai exportă nisip și nu mai importă citrice și pește
China a suspendat miercuri exporturile de nisip natural către Taiwan și a oprit importurile de citrice, pește și produse de patiserie din insulă, măsurile fiind luate în contextul vizitei președintei Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi.
China suspendă importurile de citrice, peşte sabie şi stavrid congelat din Taiwan începând cu 3 august, au anunţat miercuri autorităţile vamale chineze, informează Reuters.
De asemenea, ministerul comerţului de la Beijing a declarat că va fi suspendat exportul de nisip natural către Taiwan începând cu 3 august, dar și importurile de produse de patiserie de la 35 de companii din Taiwan.
În perioada ianuarie-iunie, importurile Chinei din Taiwan au ajuns la 122,5 miliarde de dolari, în creștere cu 7,3% față de anul precedent, potrivit datele vamale chineze.
Suspendarea exportului de nisip s-a bazat pe legi și reglementări, a spus ministerul, fără a detalia. În martie 2007, China a oprit exporturile de nisip natural către Taiwan din cauza preocupărilor legate de mediu. Interdicția a durat un an. Potrivit datelor oficiale chineze, peste 90% din importurile de nisip natural din Taiwan au provenit din China în 2007.
De asemenea, începând de miercuri China a oprit importurile de citrice dar și de stavrid congelat din Taiwan, măsura despre care a spus că e cauzată de nivelul de pesticide găsite pe citrice, dar și depistării în iunie a noii tulpini de coronavirus pe ambalajele unor produse congelate, precum peștele.
Cele mai masive importuri de produse alimentare și agricole ale Chinei din Taiwan includ fructe de mare, cafea, produse lactate, băuturi și oțet.
La începutul acestui an, China a suspendat importurile de pește din Taiwan, declarând că a detectat pesticide. Anul trecut, Beijingul a suspendat, de asemenea, importurile de ananas, invocând preocupări legate de dăunători.
Totodată, China va lua măsuri disciplinare împotriva a două fundaţii din Taiwan, interzicându-le să coopereze financiar cu companii şi persoane de pe continent, a declarat miercuri Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Oficiului pentru Afaceri Taiwan din China. Cele două fundaţii sunt Taiwan Foundation for Democracy şi Taiwan International Cooperation and Development Fund, a spus Ma.
Aceste măsuri au fost anunţate după ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a sosit marţi seara în Taiwan, pe fondul condamnării acestei vizite de către Beijing.