IGSU a prezentat raportul de activitate pentru primele 6 luni ale anului 2022

IGSU a prezentat raportul de activitate pentru primele 6 luni ale anului 2022

Secretarul General al Ministerului Afacerilor Interne Serghei Diaconu a audiat astăzi 29 iulie 2022 raportul de activitate a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru primele 6 luni ale anului 2022.

În perioada de raport, numărul apelurilor de urgență la Serviciul Unic pentru Apeluri de Urgență 112, a fost de 1 240 311 dintre care 662 371 apeluri urgente, iar 577 940 non -urgente, cu aproximativ 20 la sută mai puțin, comparativ cu anul precedent.

Din punct de vedere al localizării geografice, cele mai multe apeluri privind urgențele reale provin din Chișinău 31,50%, Bălți 5,49%, Orhei 3,15%, Cahul 2,75%, Ungheni 2,51%, Fălești 2, 09% dar și Soroca 2,04%.

În primele șase luni ale anului 2022, cele 61 de subdiviziuni de intervenție ale IGSU au realizat 19225 de misiuni, cu 53% mai multe comparativ cu aceiași perioadă a anului precedent. În medie se înregistrează 107 misiuni pe zi, parametru considerabil în creștere comparativ cu anul 2021. În perioada de raport salvatorii și pompierii au intervenit 10367 incendii, au avut 1873 misiuni de căutare salvare, dar și 21 intervenții SMURD.

Tot în acest interval de timp au crescut misiunile de stingere a focarelor de vegetație uscată, fiind înregistrate 8268 de cazuri.

Urmarea a repartizării misiunilor după garnizoanele serviciului de salvatori și pompieri, cele mai multe au fost realizate de Chișinău și Bălți, iar cel mai mic volum îl acoperă Ungheni și UTA Găgăuzia.

Salvatorii și pompierii au salvat în primele șase luni ale anului curent 615 persoane, dintre care 317 din incendii, iar alte 296 la intervenții de căutare – salvare.

Analizând timpul mediu de răspuns la apelurile de urgență pe parcursul semestrului I a constituit 18 minute 41 secunde, parametrul este în descreștere comparativ cu aceiași perioadă a anului precedent cu 1 minut și 29 secunde, în pofida numărului insuficient de subdiviziuni.

În cadrul raportului de bilanț au fost specificate măsurile de prevenție și atenuarea principalelor riscuri naturale, tehnogene și biologico -sociale. Astfel în urma unei analize s-a stabilit că 65% din acestea au avut loc în mediul rural, iar ponderea de 74% o constituie incendiile care au avut loc în sectorul locativ.

Analizând riscurile incendiilor, în zona roșie se situează localitățile din raioanele Cahul, UTA Găgăuzia și Nisporeni, în zona cu risc sporit raioanele Leova, Criuleni și Râșcani, iar cele mai puține cazuri au fost înregistrate în localități din Bălți, Drochia și Basarabeasca.

Un alt risc cu impact social major despre care s-a discutat în ședință sunt incidentele în corpurile acvatice din țară. Studiul pe o perioadă de 10 ani indică o scădere semnificativă a numărului de înecuri. Concomitent analiza a permis stabilirea grupelor de risc care sunt copiii și oamenii în stare de ebrietate. Mai mult, raportul a vizat că raioanele Strășeni, Criuleni și municipiul Chișinău se află în zona roșie cu pericol de înec, iar cu risc sporit urmează raioanele Cahul, Anenii Noi, Edineț și Soroca.

În perioada de raport datorită acțiunilor stațiilor de salvare pe apă au fost salvate de la înec 126 de persoane, ceia ce denotă eficiența campaniilor de informare.

În urma prezentării raportului, conducerea IGSU reprezentată de șeful IGSU colonel Alexandru Oprea a trasat mai multe sarcini importante legate de implementarea proiectelor destinate siguranței oamenilor, dar și mobilizarea în continuare a subdiviziunilor IGSU pentru intervenții în condiții mai dificile. Totodată conducerea instituției a mulțumit efectivului pentru activitate realizată în condiții legate de criza sanitară, gestionare refugiaților, dar și a multiplelor misiuni pentru lichidarea incendiilor de vegetație.

În urma audierii raportului, Secretarul General al MAI Serghei Diaconu a ținut să mulțumească efectivul IGSU pentru activitățile realizate pentru primele 6 luni ale anului 2022 subliniind „Salvatorii și pompierii fac parte din subdiviziunile cheie a Ministerului Afacerilor Interne”. Oficialul a conchis „Inspectoratul General pentru Situații de Urgență reprezintă o valoare specială în ochii cetățenilor, grație misiunilor de salvarea a vieților omenești și intervențiilor contra cronometru pentru recuperarea sinistraților din situații de risc”. Mai mult, Secretarul General al MAI a spus „Încurajez în continuare salvatorii și pompierii să conlucreze cu celelalte arme MAI în realizarea tuturor obiectivelor propuse în binele societății și vă asigur de toată susținerea Ministerului Afacerilor Interne în special atunci când angajații IGSU depun eforturi pentru mobilizarea în gestionarea crizei refugiaților, lichidarea suprafețelor extinse a focarelor de vegetație, dar și îndeplinirea tuturor misiunilor de salvare”.

Share