Raportul pentru anul 2021 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale a fost prezentat în plenul Parlamentului
În cadrul ședinței plenare de astăzi, deputații au audiat RAPORTUL pentru anul 2021 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Informația a fost prezentată de vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica.
În 2021, conform Legii bugetului de stat, au fost aprobate și distribuite în bugetul CEC alocații în sumă de 34 150 500 lei pentru finanțarea partidelor politice. Potrivit legislației, subvențiile din partea statului sunt acordate partidelor politice în funcție de rezultatele scrutinelor electorale.
Comisia Electorală Centrală a urmărit mecanismul și transparența finanțării partidelor politice, examinând rapoartele financiare ale acestora. În acest sens, pentru abaterile constatate de CEC pe parcursul anului 2021, au fost aplicate sancțiuni pentru patru partide politice, care au fost lipsite de subvenții de la stat pentru o perioadă de la șase luni la un an. De asemenea, cinci partide politice au fost obligate să întoarcă în bugetul de stat contravaloarea donațiilor încasate contrar legii. Este vorba despre formațiunile care au încasat donații de la persoanele juridice cu datorii la bugetul de stat sau care au avut încheiate contracte de achiziții publice cu persoanele respective în ultimii trei ani. Totodată, 30 de partide politice au primit atenționări.
În primul semestru al anului 2021, 42 de partide politice au prezentat rapoartele financiare. Potrivit datelor, doar 35 au respectat termenul legal.
În baza raportului prezentat, Comisia Electorală Centrală a reiterat necesitatea de îmbunătățire a legislației pentru a responsabiliza partidele și a introduce răspunderea juridică, în cazul în care partidele politice nu își raportează finanțele.