Guvernul a înaintat Parlamentului proiectului de lege privind crearea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice

Guvernul a înaintat Parlamentului proiectului de lege privind crearea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice

Guvernul a înaintat Parlamentului proiectul de lege pentru crearea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice, informează OFICIAL.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, este o inițiativă foarte ambițioasă a instituției.

„Ne propunem să creăm un sistem informațional național „Vulnerabilitate energetică”, în care vor fi colectate informații de la toți consumatorii casnici de energie pentru a oferi compensațiile la energie diferențiat în funcție de gradul de vulnerabilitate al fiecărui consumator.

În perioada rece precedentă, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a asigurat implementarea compensațiilor la gazele naturale și energie termică în sumă totală de peste 1,9 miliarde de lei, pentru peste 600 mii de consumatori casnici de gaze naturale și peste 200 mii de consumatori casnici de energie termică. Aceste compesații au fost acordate direct în factură.

Pentru iarna următoare, crearea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice ne va permite să acordăm compensații în facturile pentru consumul de gaze naturale, energie electrică și energie termică, în mod diferențiat, în funcție de categoria de vulnerabilitate a fiecărui consumator casnic”, spune Marcel Spătari.

Pentru obținerea compensațiilor lunare, consumatorii casnici de energie se vor înregistra în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” – un sistem electronic gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care va permite acumularea datelor necesare pentru încadrarea consumatorilor în una din categoriile de vulnerabilitate energetică.

În baza informațiilor din sistemul informațional, consumatorii casnici vor încadrați în următoarele categorii:

🔹 consumatori cu vulnerabilitate foarte ridicată;
🔹 consumatori cu vulnerabilitate ridicată;
🔹 consumatori cu vulnerabilitate medie;
🔹 consumatori cu vulnerabilitate scăzută;
🔹 consumatori fără vulnerabilitate energetică.

Criteriile pentru încadrarea în categoriile de mai sus vor fi:

🔹 nivelul de venit al familiei sau al persoanei singure;
🔹 raportul dintre cheltuielile pentru resursele energetice și veniturile familiei sau a persoanei singure;
🔹 tipul sistemului de încălzire;
🔹 componența familiei;
🔹 alți parametri stabiliți de Guvern.

De asemenea, din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice vor putea fi finanțate programe de subvenții pentru următoarele măsuri:

🔹 înlocuirea corpurilor de iluminat și/sau modernizarea rețelelor electrice casnice;
🔹 înlocuirea echipamentelor electrocasnice, electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic;
🔹 schimbarea ferestrelor, modernizarea sistemelor individuale de încălzire, termoizolarea locuințelor.

„Așa cum am mai zis, este un proiect ambițios, unic în regiune. Este un proiect care îmbină politicile sociale, eficiența energetică și digitalizarea.

Mai multe state sunt cu ochii pe noi și sunt gata să preia experiența noastră pentru a crea sisteme similare. Sper să aibă și alții de învățat de la noi, nu numai noi de la alte țări”, a mai spus Marcel Spătari.

Share