Parlamentul European va continua să sprijine RM în consolidarea sistemului național de apărare și securitate
Parlamentul European va continua să sprijine Republica Moldova în consolidarea sistemului național de apărare și securitate, susținând în continuare reformele de modernizare a țării. Declarațiile au fost făcute în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu o misiune a Subcomisiei securitate și apărare din cadrul Parlamentului European, aflată în vizită în Republica Moldova.
Principalele subiecte discutate în cadrul întrevederii s-au referit la importanța fortificării sistemului de apărare și securitate al Republicii Moldova, evoluțiile din regiunea transnistreană și autonomia găgăuză, provocările din regiune, activitatea Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Republica Moldova și Ucraina (EUBAM).
Andrian Candu a anunțat că a fost parafat Acordul de constituire a unei majorități parlamentare pro-europene, care urmează să învestească Guvernul în perioada imediat următoare. ”Prioritatea noului Guvern va fi să reia discuțiile cu FMI, în timp ce prioritățile majorității parlamentare vor fi să sprijine continuarea implementării agendei de reforme, în special în justiție, sectorul bancar, lupta cu corupția, consolidarea instituțiilor democratice”, a menționat Președintele Parlamentului.
Totodată, Speakerul a propus organizarea unor instruiri la Parlamentul European pentru funcționarii din Comisia securitate națională, apărare și ordine publică în vederea preluării bunelor practici și a expertizei Subcomisiei securitate și apărare. Potrivit Președintelui Parlamentului, schimbul respectiv de experiență va consolida capacitățile instituționale și de expertiză ale Parlamentului pentru a accelera implementarea prevederilor Acordului de Asociere care vizează componenta de securitate și apărare.
Andrian Candu s-a referit și la inițiativa legislativă de creare a unui grup de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituționale, a funcționalității autonomiei Găgăuze și prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia. Totodată, Speakerul a anunțat că, în această primăvară, după o pauză îndelungată, a fost reluat dialogul la nivel parlamentar între cele două maluri ale Nistrului.
Președintele Subcomisiei securitate și apărare din cadrul Parlamentului European, Anna Elżbieta Fotyga a declarat că europarlamentarii vor continua să urmărească cu atenție evoluțiile din țara noastră, deoarece Republica Moldova este un actor important în menținerea securității regionale și stabilitatea politică din țară este decisivă pentru o regiune instabilă.
Doina Secrieru