A fost lansată aplicația „Beeprotect”

A fost lansată aplicația „Beeprotect”

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova, cu suportul Proiectului Agricultură Performantă, USAID (APM) au dat star pilotării aplicației pentru protecția albinelor „Beeprotect”, informează OFICIAL.

Obiectivul acestei activități este de a oferi sprijin consultativ și metodologic pentru ANSA, apicultori și fermieri în utilizarea aplicației Beeprotect, precum și testarea funcționalității acesteai, îmbunătățirea proceselor și eliminarea după caz a potențialelor erorilori.

Pilotarea Beeprotect în raionul Ialoveni urmează să fie desfășurată în perioada iulie – decembrie 2022, urmând ulterior să fie implementat la scară națională.

Beeprotect (www.beeprotect.md) este o aplicație web de comunicare apicultor-fermier menită să protejeze coloniile de albine de intoxicațiile cu produsele de uz fitosanitar și fertilizanți (PUFF). Aplicația a fost dezvoltată de APM în colaborare cu Tekwill, ANARM, ANSA, MAIA și cu consultarea părților interesate, cum ar fi apicultorii, producătorii agricoli, Congresul Autorităților Locale din Moldova precum și asociații de profil.

Meționăm că în conformitate cu recentele modificări operate în Legea nr. 70/2006 apiculturii Persoanele fizice şi juridice care intenţionează să aplice mijloace chimice la tratarea terenurilor sînt obligat să înregistreze în sistemul informațional Beeprotect detaliile referitoare la aplicarea tratamentelor cu cel puţin 48 de ore înainte de a începe tratarea, indicând exact data şi ora începerii şi sfârșitului tratării, metoda de tratare, denumirea produsului de uz fitosanitar sau a fertilizantului, doza/norm.

Începând cu 1 ianuarie 2023, înregistrarea și furnizarea datelor în aplicația Beeprotect va fi obligatorie pentru apicultori și fermieri.

Share