Audieri publice privind respectarea drepturilor copilului la îngrijire familială substitutivă acordată de un asistent parental profesionist, organizate de Comisia drepturile omului și relații interetnice
În contextul realizării funcției de control parlamentar, în conformitate cu articolele 22 și 111 din Regulamentul Parlamentului Republicii Moldova, adoptat prin Legea nr. 797/1996, Comisia drepturile omului și relații interetnice a desfășurat audieri publice privind respectarea drepturilor copilului la îngrijire familială substitutivă acordată de un asistent parental profesionist.
Beneficiarii Serviciului de Asistență Parentală Profesionistă sunt: copilul lipsit efectiv de grija părinților în situații determinate de absența acestora, cu excepția copilului ai cărui părinți sunt plecați peste hotare; copilul luat de la părinți din cauza existenței pericolului iminent pentru viața sau sănătatea acestuia ori aflat în situație de risc; copilul căruia i s-a stabilit statutul de copil rămas temporar fără ocrotire părintească; copilul căruia i s-a stabilit statutul de copil rămas fără ocrotire părintească; copilul cu dizabilități, părinții sau persoanele în grija cărora se află copilul au nevoie de timp pentru recuperare; mamele minore cu risc de abandon al copilului.
Realizarea controlului parlamentar la subiectul enunțat supra, este o acțiune stabilită în Planul de acțiuni al Comisiei drepturile omului și relații interetnice pentru anul 2022, aprobat pe 2 februarie curent.
La audieri au participat Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor Copilului, reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale, și reprezentanții Ministerului Finanțelor.
Scopul controlului parlamentar realizat este de a determina eficiența reglementărilor în domeniu, de a contribui la îmbunătățirea implementării legislației și de a identifica modificările necesare pentru perfecționarea cadrului legal în vederea asigurării protecției eficiente a copiilor ce au nevoie de îngrijire familială substitutivă.
Membrii Comisiei au adresat mai multe întrebări reprezentaților autorităților statului, reieșind din carențele depistate în procesul de implementare a legislației privind asistența socială specializată ce oferă copiilor îngrijire familială substitutivă în familia unui asistent parental profesionist.
Comisia consideră că audierile publice vor contribui la fortificarea cooperării interinstituționale eficiente, inclusiv pentru promovarea, pe platforma Comisiei, a modificărilor legislative ce se impun. În acest context, membrii Comisiei au opinat că există necesitatea de a fi creat un grup de lucru pe platforma guvernamentală, din componența căruia să facă parte reprezentanții autorităților publice competente, a autorităților publice locale, reprezentanții asistenților parentali profesioniști și experți, pentru a evalua necesitățile sistemului de asistență parentală profesionistă și pentru a definitiva propuneri de modificare a legislației în domeniu.
Urmare audierilor, Comisia va aproba o Decizie care va cuprinde un șir de recomandări judicioase, ce vor fi remise în adresa Guvernului și a autorităților responsabile, cu solicitarea de a le implementa și de a întreprinde acțiunile necesare pentru înlăturarea carențelor depistate.
Comisia drepturile omului și relații interetnice reiterează că, consideră foarte importantă implementarea eficientă a legislației privind asistența socială specializată care oferă copiilor îngrijire familială substitutivă, prin prisma respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale copilului și a demnității umane.
Important de remarcat că, membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice vor monitoriza constant implementarea cadrului normativ în domeniu și vor contribui plenar la promovarea garanțiilor legale necesare pentru respectarea drepturilor Copilului și a asistenților parentali profesioniști.