ANSA reamintește despre necesitatea combaterii Ambroziei și riscul asociat neglijării acesteia
În această perioadă este necesar să conștientizăm importanța unei atitudini responsabile în vederea diminuării pericolului cauzat de apariția buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), problemă frecvent abordată de către Agenție, dat fiind faptul că aceasta este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, extrem de adaptabilă chiar și în condiții de secetă și arșiță, ceea ce a determinat ca în ultimii ani secetoși să se dezvolte foarte rapid și să cuprindă areale întregi.
Impactul negativ major al buruienii se răsfrânge asupra sănătății umane, polenul acestei plante, purtat de vânt, provocând polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârşitul verii – începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronşic.
Întru evitarea acestui impact se recomandă distrugerea buruienii ambrozia în perioada cuprinsă între răsărirea plantei și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la sfârșitul lunii iunie. În cazul reapariției focarelor de infestare se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se, astfel, apariția infloriscențelor.
Pentru suprimarea/eradicarea ambroziei vă comunicăm unele recomandări privind combaterea acesteia:
1. În perimetrul zonelor locuite, combaterea ambroziei se va efectua, în special, prin metode mecanice, prin lucrări agricole – coasa mecanică, grapa cu discuri, combinator. Cea mai eficientă metodă este cosirea repetată, aceasta fiind necesară să fie executată cel puțin lunar, în perioada lunilor iulie – septembrie. O singură cosire nu este suficientă, deoarece aceasta va stimula ramificarea excesivă a plantei, stimulând în final, creșterea cantității de polen și de semințe;
2. Atunci când plantele de ambrozia sunt puține, acestea pot fi smulse manual, însă nu rupte, deoarece, la fel ca și în cazul cosirii singulare, acestea se vor ramifica puternic;
3. Este posibilă și utilizarea erbicidelor pentru combaterea ambroziei la cosirile repetate, atunci când suprafața infestată cu această buruiană invazivă este foarte mare sau condițiile nu permit executarea cosirilor. În acest caz, erbicidarea se aplică la începutul perioadei de vegetație a ambroziei, cu utilizarea produselor omologate conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților, premise pentru utilizare în Republica Moldova;
4. Trebuie de avut în vedere faptul că unele populații de Ambrosia artemisiifolia au dezvoltat o rezistență ridicată la erbicidare, iar, în cazul acesta, combaterea ambroziei pe cale chimică este total ineficientă, alternativa viabilă fiind, de asemenea, cosirea repetată.
În anul 2018, Guvernul Republicii Moldova a aprobat cadrul normativ care reglementează activitățile de combatere și prevenire a răspândirii buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), inclusiv responsabilii de implementarea Regulamentului privind combaterea și prevenirea răspândirii acesteia și a Planului de acțiuni pentru anii 2019 – 2024, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 967/2018.
Iar prin Ordinul directorului general al Agenției nr. 168 din 20.05.2022 cu privire la controlul măsurilor de combatere a buruienii ambrozia a fost relansată campania, pe platforma Viber, la nr. de telefon 067160008, cu genericul ,,STOP AMBROZIA”, ce are ca scop depistarea și monitorizarea buruienii ambrozia prin intermediul cetățenilor.