Guvernul continuă să ofere sprijin refugiaților din Ucraina
Pe teritoriul Republicii Moldova continuă să se afle peste 83.800 refugiați din Ucraina, dintre care circa 44.500 sunt minori. Centrul Unic de Gestionare a Crizei a prezentat ultimele date privind situația refugiaților din țara vecină. În ultimele trei luni, 474.770 de persoane au intrat în țară, iar dintre acestea – 74.870 s-au întors în Ucraina, informează OFICIAL.
Refugiații ucraineni, rămași în Republica Moldova, continuă să se afle în cele 95 de centre temporare de plasament și în familii gazdă. Rata de cazare în centrele de plasament este în prezent de 46,4%. În total, peste 716 mii de mese zilnice au fost distribuite în centrele de plasament de către Guvern, organizațiile non-guvernamentale și Programul Alimentar Mondial.
În aceeași perioadă, au fost înregistrate cca 14.000 de solicitări de asistență medicală primară, urgentă și de spitalizare, dintre care: 86 cazuri COVID, 101 nașteri, 518 ședințe de dializă și 241 ședințe de chimio și radioterapie.
De notat că 482 de refugiați și-au găsit un loc de muncă, iar 1.135 de angajatori și-au arătat deschiderea față de cetățenii din Ucraina, oferind 2.163 de locuri de muncă vacante. Totodată, 283 de cetățeni ucraineni sunt înregistrați în subdiviziunile teritoriale ale ANOFM pentru a beneficia de suport la angajare.
De asemenea, 54.029 de persoane refugiate au primit ajutorul financiar lunar din partea Agenției ONU pentru Refugiați, dintre care 27.449 de persoane au beneficiat de a doua tranșă de asistență financiară. În paralel cu suportul acordat refugiaților, circa 10.500 de familii gazdă din Moldova au primit alocația unică din partea Programului Alimentar Mondial.
Datele au fost prezentate în cadrul evenimentului organizat de Agenția ONU pentru Refugiați, împreună cu Guvernul Republicii Moldova, Agențiile ONU și partenerii, care au lansat, astăzi, Planul Regional de Răspuns la criza refugiaților.
„Guvernul va acorda în continuare tot sprijinul necesar tuturor celor care fug din calea războiului din Ucraina”, a spus Colonelul Adrian Efros, șeful Centrului unic de gestionare a crizei, creat de Guvernul Republicii Moldova. „În aceste condiții, mizăm pe sporirea ajutorului partenerilor internaționali, astfel încât să asigurăm refugiații cu minimul necesar, dar și să-i ajutăm să se integreze în viața socială și să susținem comunitatea gazdă în care se află”.
Francesca Bonelli, reprezentata UNHCR în Republica Moldova, a mulțumit comunității gazdă și Guvernului pentru ajutorul continuu și ospitalitatea demonstrată față de refugiați. „O parte esențială a răspunsului interagențiilor va fi orientat spre susținerea capacității de răspuns a Guvernului, precum și comunității din Republica Moldova, care au avut un comportament extraordinar în ceea ce privește găzduirea, hrana și sprijinul de urgență pentru refugiați”, a spus Bonelli, adăugând că vulnerabilitatea lor este în creștere și aproape toți au nevoie de asistență umanitară.
UNHCR și partenerii săi au nevoie de circa 414 milioane de dolari pentru a susține aproximativ 1 milion de refugiați, care ar putea ajunge în Republica Moldova până la sfârșitul anului 2022. Promovarea rezilienței, acoperirea cheltuielilor, incluziunea socio-economică a refugiaților, oferirea de microgranturi pentru activități independente și ale întreprinderilor mici, traininguri de formare profesională, validarea și certificarea competențelor – sunt aspecte de bază ale planului, care reunește eforturile a 40 de organizații, inclusiv Agenții ONU, ONG-uri naționale și internaționale, instituții religioase și societatea civilă.