Numărul deceselor în 2021 a crescut față de 2020

Numărul deceselor în 2021 a crescut față de 2020

Biroul Național de Statistică informează că numărul de decese înregistrate în anul 2021, conform datelor Agenției Servicii Publice, a fost de 45 437 de cazuri, fiind în creștere cu 4 721 de cazuri (sau cu 11,6%) față de anul 2020, informează OFICIAL.

În anul 2021 rata mortalității generale a constituit 17,4%, fiind în creștere cu 2.0 p.p. față de anul 2020. Analiza pe sexe a relevat un nivel al mortalității de 18,8‰ pentru bărbați și 16,1‰ pentru femei.

Conform datelor provizorii ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, structura mortalității pe principalele clase ale cauzelor de deces este prezentată după cum urmează: 53,2% din decesele înregistrate au fost determinate de bolile aparatului circulator, 12,6% de tumorile maligne, 6,3% de bolile aparatului digestiv, 4,2% de accidente, intoxicații și traume, 4,4% de bolile aparatului respirator și 19,3% de alte cauze (preponderent decese cauzate de COVID-19).

De remarcat că structura mortalității pe principalele clase ale cauzelor de deces este diferită pentru bărbați și femei. Mortalitatea femeilor prin bolile aparatului circulator este cu 10,7 p.p. mai înaltă decât cea înregistrată pentru bărbați. Astfel, în cazul mortalității prin bolile aparatului circulator este observat fenomenul „supramortalității feminine”.

Discrepanțe majore între sexe au fost sesizate și în cazul mortalității prin accidente, intoxicații și traume, tumori maligne și bolile aparatului respirator. În acest caz însă este observată o „supramortalitate masculină”. Mortalitatea bărbaților prin accidente, intoxicații și traume este de 4,0 ori mai mare comparativ cu cea observată pentru femei, mortalitatea prin bolile aparatului respirator de 1,7 ori, prin tumori maligne de 1,5 ori, iar cea prin bolile aparatului digestiv de 1,4 ori.

Mortalitatea pe principalele clase ale cauzelor de deces diferă semnificativ și în profil teritorial. O pondere mai mare a deceselor prin bolile aparatului circulator au fost înregistrate în regiunea Nord a Republicii Moldova (56,6% din numărul total al decedaților în regiune). Ponderea cea mai înaltă a deceselor prin tumori maligne a fost înregistrată de UTA Găgăuzia (15,5%) și municipiul Chișinău (13,9%) (Tabelul 2 din Anexă). Decesele prin bolile aparatului digestiv dețin o pondere de aproximativ 8% în regiunea Centru și 7% în regiunea Sud. De asemenea, în aceste regiuni a fost înregistrat un nivel mai înalt al mortalității provocate de cauzele externe (accidente, intoxicații și traume), comparativ cu alte regiuni de dezvoltare (Sud – 5,0% și Centru – 4,7%). În clasa deceselor prin bolile aparatului respirator ponderile mai ridicate au fost înregistrate în regiunea Nord (4,7%) și municipiul Chișinău (4,3%).

Conform datelor Agenției Servicii Publice, numărul de acte de deces înregistrate de către organele stării civile în primele trei luni ale anului 2022, este în descreștere din ianuarie până în martie 2022 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

Share