La Bălți a fost deschis primul centru regional de asistență a copiilor victime ale infracțiunilor. Gavrilița: Sper că acest Centru să fie un spațiu sigur în care să găsească alinare și suport minorii
Primul Centru regional de asistență a copiilor victime ale infracțiunilor, a fost inaugurat astăzi în municipiul Bălți, informează OFICIAL.
Instituția va oferi servicii copiilor din municipiul Bălți și 11 raioane din nordul țării. La eveniment a fost prezentă prim-ministra Natalia Gavrilița, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), Daniela Sîmboteanu, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale.
„Mă bucur că inaugurăm astăzi o instituție de care avem mare nevoie în regiune. Crearea acestui Centru reprezintă încă un pas spre o abordare civilizată din partea statului a problemelor sociale generate de infracțiuni și neglijență. Sper că acest Centru să fie un spațiu sigur în care să găsească alinare și suport minorii care au trecut prin experiențe traumatizante”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul evenimentului.
Centrul regional va oferi asistență în procesul de colectare a probelor în cauzele penale privind infracțiunile cu caracter sexual, traficul de copii sau în cazurile de violență în familie. În cadrul instituției vor activa psihologi, juriști, lucrători medicali, asistenți sociali, precum și judecătorii de instrucție, procurorii, polițiștii, medicii legiști, alți specialiști abilitați să participe la examinarea cauzelor penale privind copiii victime ale infracțiunilor. Astfel, minorii vor beneficia de asistență complexă, cum ar fi audierea în condiții speciale, examinarea și expertiza medico-legală, asistența psihologică – sub același acoperiș, într-un mediu sigur și prietenos.
Scopul serviciului este să prevină retraumatizarea minoilor în timpul examinării legale și să le ofere asistență coordonată, bazată pe colaborarea dintre mai multe instituții. În acest context, în cadrul evenimentului, a fost semnat un Acord de cooperare dintre Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției, Inspectoratul General al Poliției, Consiliul Superior al Magistraturii, Procuratura Generală, Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, Centrul de Medicină Legală. Documentul va asigura prestarea serviciilor integrate a specialiștilor din domeniul juridic, medical și social, după modelul Barnahus, bazat pe legislația ONU, UE și a Consiliului Europei.
Potrivit președintei CNPAC, Daniela Sîmboteanu, ”deschiderea Centrului repezintă o operaționalizare reușită a Convenției ONU cu privire la drepturile copilului. În cazurile când a fost lezat dreptul la protecție, iar copilul este nevoit să contacteze cu sistemul de justiție este prioritar să fie luate în considerare interesele superioare ale acestuia, la toate etapele de investigație și acest lucru este posibil să fie realizat eficient doar în cadrul centrului de tip Barnahus”.
Pe parcursul anului 2021, în Republica Moldova s-au înregistrat 374 de cazuri, în care copiii au devenit victime a infracțiunilor cu caracter sexual.