Schimb internațional de experiență în domeniul certificării auditorilor financiari
Implementarea procesului de certificare a auditorilor financiari va contribui la creșterea calității activității de audit și va impulsiona specializarea auditorilor Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) pe tipuri de audit, întru realizarea prevederilor art. 49 al Acordului de Asociere dintre UE și Republica Moldova.
În context, în perioada 11-12 mai curent, o delegație a CCRM a vizitat Oficiul de Audit al Suediei (ONAS), pentru a face schimb de experiență și bune practici în implementarea procesului de certificare, în cadrul unei întruniri trilaterale. Vizita a fost întreprinsă în cadrul Proiectului de dezvoltare instituțională, implementat cu suportul ONAS, delegația Curții de Conturi fiind condusă de membrii CCRM, Andrei Munteanu, manager de proiect și Petru Rotaru, lider al componentei 1: Certificarea auditorilor financiari.
Evenimentul a întrunit reprezentanți din trei instituții supreme de audit – Suedia, Letonia și Moldova, instituții care au implementat și implementează procese de certificare a auditorilor publici. În cadrul evenimentului, au fost discutate, comparate și analizate sistemele de certificare, implementate de ISA din cele trei țări, precum și problemele și provocările care au fost întâmpinate în procesul implementării certificării.
Menționăm că, CCRM în cooperare cu ONAS, a elaborat un proiect al cadrului normativ conex certificării auditorilor financiari, care este cea de-a doua etapă de certificare, implementată în cadrul Curții de Conturi. CCRM a elaborat, de asemenea, conceptul programului general de instruire pentru auditorii financiari, cărora le va fi oferita posibilitatea de a obține certificare. Pentru a inspira CCRM cu idei și perspective adiționale, ONAS a inițiat întrunirea trilaterală în vederea împărtășirii experienței din acest domeniu.
În cadrul vizitei, au avut loc, de asemenea, ședințe și discuții conexe altor componente ale proiectului de cooperare dintre CCRM și ONAS, în special, la componenta 2: Management și leadership. Experții suedezi și reprezentanții Curții de Conturi au discutat conceptul programului de instruire în management și leadership, elaborat de CCRM, precum și pașii următori în dezvoltarea modulelor de instruire și asigurarea tuturor premiselor pentru lansarea acestora.
Menționăm că, Oficiul Național de Audit al Suediei și Curtea de Conturi a Republicii Moldova cooperează începând cu 2007. În prezent, cea de-a cincea fază 2021-2022 vizează câteva domenii, inclusiv certificarea auditorilor financiari.